Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Nincsen rosszul evő gyerek

Nincsen rosszul evő gyerek

…csak rosszul tálalt étel! Eloszlatjuk a Kifli blogjában tévhiteket a válogatós gyerekekről, és megsúgjuk, hogy veheted rá a kicsit, hogy egészségesen étkezzen.
 

Szaladgáló manóid fittyet hánynak a helyes táplálkozásra, ugye? Gyerekkorban előbb eszik meg a kukacokat és homoksütit, mint a zöldségeket, de nem kell megijedni: az apróságok majdnem mindig koruknak és fejlődési ütemüknek megfelelően lopják a falatokat a tányérról.
 

A jó kajának jó a marketingje

A durva szavak és a lesújtó pillantások nem igazán működnek, mert csak arra ösztönzik őket, hogy még jobban kitartsanak a saját verziójuk mellett. Ha pedig egy felnőtt a családban úgy tesz, mintha az étel lenne a legnagyobb ellenség, a kis kölykök lelkesen utánozzák ezt a viselkedést. Mit szólnál ahhoz, ha közös családi program lenne az étkezés? Tányérjaitok körül ücsörögve, élvezve egymás társaságát, nemcsak a ti étvágyatok, de a kicsiké is megnő. Az tény, hogy a kisgyerekek nem igazán vevők az újdonságokra, de ha kitartóan (azaz egy híres elmélet szerint minimum nyolcszor) és nem agresszíven tálalod fel nekik, végül előbb-utóbb megkóstolják őket.
Legyen a tányéron mindenféle falat, a változatos menü miatt nem fogják úgy érezni, hogy rájuk erőlteted az egészséges ételeket, mert ők maguk választhatnak. Ha teheted, varázsold a tányért minél színesebbé, minél apróbb falatkákká feldarabolva, és ha van időd vagy tehetséged, készíthetsz szórakoztató figurákat és formákat a kevésbé fogyó alapanyagokból.
 

A pszichológia a konyhában is működik

Hagyjuk a „nem mész sehova, amíg ki nem nyalod a tányérodat” mentalitást, mert ez csak elveszi a gyerektől az éhség és a teltség természetes érzetét, és a túlsúly felé terelgeti. Ne próbáljuk meg csalogatni a csöppséget a csoki ígéretével, mert ezzel csak fölös kalóriákat adunk neki, és azt tanítjuk meg, hogy ezeket válassza a kevésbé édes, de egészségesebb ételek helyett. A hisztérikus rohamokat azonban nem kell eltűrnünk, nyugodtan szabjunk határokat határozott hangon, hogy ezt a viselkedést nem toleráljuk. Egy dolog biztos: minél kevesebb feneket kerítünk a képzelt vagy valós étkezési problémáknak, annál hamarabb fogja fel a gyerek, hogy ezzel nem tudja megragadni a figyelmünket, és mivel nem szeretne éhezni, elkezdi megenni a rendes ételeket.
 

Ha unod, hogy ugyanazt a néhány ételt hajlandó megenni a gyerek – és az éttermek sem bírnak kilépni a rántott sajt, halrudacska és bolognai spagetti untig ismételt háromszögéből –, akkor a Kifli Séfen található gyerekbarát receptekből néhány kattintással házhoz rendelheted a hozzávalókat: végre nem kell többé gondolkoznod a vacsorán, és még egészségtudatosan is táplálhatod a kicsit.

Természetesen vannak komolyabb esetek is, amikor tényleg rosszul (vagy nem) eszik a gyerek, ekkor keressetek fel egy dietetikus szakembert, aki segít a probléma megoldásában.