Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Mit főzzek ma?! Hasznos tippek a minőségi éhezés ellen

Mit főzzek ma?! Hasznos tippek a minőségi éhezés ellen

 

Mindenki tudja, hogy nem a főzés nehéz, hanem annak kitalálása, hogy mégis mi kerüljön az asztalra. Hiszen enni mindenki szeret, de ha megkérdezzük a családtagokat, mi készüljön legközelebb, a “Nekem mindegy!”, a “Találj ki valamit!” és a “Pizzáááát!” válaszok záporában anya-apa legyen a talpán, aki közmegelégedésre szolgáló csemegét varázsol a tányérra.

Mert hát a mit-főzzek-ma kérdés sokkal többről szól, mint maga az étel, amit végül megeszünk. Szól a tervezésről, a gondoskodásról, a szeretetről, a táplálásról és egészségről épp úgy, ahogy a pénz beosztásáról és a családi időmenedzsmentről. Az utolsó pillanatos megoldások ráadásul nemcsak a pénztárcára, hanem az egészségre is veszélyesek, hiszen a minőségi éhezés épp olyan komoly probléma, mint az alultápláltság.

 

Mi az a minőségi éhezés?

A minőségi éhezés az éhezés egy speciális és sokszor évekig láthatatlan formája. Ilyen esetekben ugyanis a gyerekek valójában nem éheznek, hiszen minden nap kerül étel a tányérokra. Gyakran a mennyiségben sincs korlát, csak éppen az elfogyasztott élelmiszerek nagy része nem alkalmas a szervezet egészségének támogatására. Túl sok bennük a cukor, a gyorsan felszívódó szénhidrát, a fűszer vagy az adalékanyag, nem adnak elnyújtott jóllakottság-érzetet, hirtelen megemelik a vércukorszintet, majd alig egy-két órával később, miután a vércukorszint drasztikusan leesett, máris szenved az éhségtől a család apraja-nagyja.

A minőségi éhezés hosszú távon hozzájárul a cukorbetegség, a keringési rendellenességek, a túlsúly, az emésztési problémák és számos más betegség kialakulásához. Elkerülésének érdekében pedig kiegyensúlyozott, változatos, vitaminokban, rostokban, fehérjékben, ízekben és színekben gazdag étrendre van szükség. Ennek biztosítása azonban - különösen ha a konyhapénz bizonyos keretek közé van szorítva - nem egyszerű, ezért átgondolt tervezésre és következetességre van szükség.

 

Olcsó és jó: lehetetlen?

A különféle gazdaságpolitikai és világpiaci változások következtében az élelmiszerárak jelentősen megváltoztak, melynek hatására egyre többen bizonytalanodnak el. Bár megijedni lehet, de nem érdemes! Helyette inkább forduljunk nyitottsággal a különféle nemzetek és kultúrák ételei felé - beleértve az eredeti, hagyományos magyar konyha elemeit is!

Az eredeti receptek ugyanis rendszerint sok szezonális zöldséget és más hozzávalót tartalmaztak, nem operáltak különféle távolról érkező és egzotikus elemmel, ezáltal könnyen elkészíthető, tápláló és változatos étkeket kínáltak. Felejtsük el a húst hússal, tésztát tésztával ritmusát és készítsük magyaros és keleties főzelékeket, dahlokat, tartalmas leveseket és izgalmas egytálételeket a család apraja-nagyjának!

 

Menütervezés más ötletek a minőségi éhezés elkerülésére

A menüterv elkészítése ideális esetben nem családanya, hanem a család közös feladata. Jöjjünk össze egy délutáni sütizésre és beszéljük át, ki mit enne szívesen! De mit tegyünk, ha senki nem ér rá, érdektelen a família, vagy már mindenki halálosan unja a közösségi ötletbörzét?

1. Ha kifogytunk az ötletekből, böngésszük át a környékbeli éttermek havi menüajánlatát, inspirálódjuk az iskolai menza heti terveiből, vagy kövessük be kedvenc gasztrobloggereinket, hátha náluk látunk egy-két megkapó ötletet!

2. Tegyünk ki egy lapot, vagy táblát a hűtőre! Így családtagjaink bármikor felírhatják, hogy épp mit kívántak meg, ha eszükbe jut, nekünk pedig mindig van hova pillantani, ha épp nem tudjuk, mit is főznénk szívesen.

3. Készítsünk online szakácskönyvet! Valahányszor látunk egy jó receptet, egy ígéretes ötletet vagy egy új hozzávalót, mentsük azt egy online tárba, így ötlet híján mindig lesz hova nyúlnunk.

4. Fedezzük fel újra a zöldségeket és hüvelyeseket! A magyaros(nak tartott) konyhában dominánsan vannak jelen a tészták és húsételek, ezért hajlamosak vagyunk megfeledkezni a zöldségekben rejlő lehetőségekről. Gondolkodjunk húsmentesen és fedezzük fel magunknak a különféle babok, borsók, lencsék és más finomságok világát!

5. Maradékmentés indul! Még a legjobb helyeken is előfordul, hogy ez-az megmarad ebéd után. Ha tudjuk, hogy a különféle finomságokat hogyan hasznosíthatjuk újra egy másik fogás alkotóelemeként, sokat spórolhatunk. A száraz kenyérből készülhet kenyérmorzsa, kenyérpudig, köménymagos vagy kenyérleves, a krumplipüré bármikor egy jó lángos, kenyér vagy gnocchi alapja lehet. A sült céklából készülhet zöldségkrém, a főtt tojásból szendvicskrém, a pörköltből gulyásleves… a lehetőségek száma végtelen, csak nyitottnak kell lenni a régi-új megoldásokra!

 

 

A menütervezés előnye

A minőségi éhezés hátterében három gyakori ok áll: az egyik az egészségtudatos szemlélet hiánya, a másik a kényelem, a harmadik pedig a tervezés és az anyagi források hiánya. Az egészségtudatos szemléletet ugyan minden családnak magának kell kialakítania, de ha az rendelkezésre áll, az időmenedzsmentet és a konyhapénz optimális beosztását már könnyebb elsajátítani. 

Hiszen ha pontosan tudjuk miből, mikor és mennyire lesz szükségünk, ha listát vezetünk arról, mi fogyott ki a kamrából és soha nem éhesen megyünk vásárolni, elkerülhetjük az impulzusvásárlást, a túlraktározást és a megvásárolt élelmiszerek szavatosságának felhasználás nélküli lejáratát is. 

Ne feledjük, az összes apró lépéssel spórolunk, az így megtakarított forintokat pedig különleges hozzávalókra vagy az élet más területeire fordíthatjuk!
 

Junkfood-őrület gyerekbarát megoldásokkal

És hogy mi legyen a gyerekek által rajongva szeretett pizzarendeléssel vagy gyorséttermi falatokkal? Bár alapvetően mindenkit arra buzdítok, hogy kerülje ezeket az általában túlfűszerezett és tápanyagban nem túl gazdag ételeket, valójában egy-egy eseti rendeléssel senkinek sem esik baja.

Még jobb azonban, ha az éttermi rendelés helyett a közös családi mókázást választjuk és otthonunkban készítjük el a hot dog kiflit, együtt gyúrjuk a hamburger zsemlét, nyújtjuk a pizzát, formázzuk a fánkot, panírozzuk a csirkefalatokat vagy pattogtatjuk fazékban a kukoricát. A végeredmény nemcsak ízletesebb, táplálóbb és olcsóbb lesz, hanem még közös élményekre is szert tettünk általuk. Próbáljátok ki a közös főzőcskét ti is, így költséghatékonyan juthattok finom falatokhoz és közös örömökhöz egyaránt!