Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
A nyár nagy kérdése: mit és mennyit igyon a baba?

A nyár nagy kérdése: mit és mennyit igyon a baba?

 

Idén szokatlanul korán érkezett a nyár és a nagy melegekben az anyukák bizony aggódnak. Mennyit igyon a baba, mivel itassák a kicsit és úgy egyáltalán, mikortól kell babavizet, teát, gyümölcslevet adni neki? Most ezekre a legfontosabb kérdésekre válaszolok, hogy a babák és anyukák biztosan elkerüljék a kiszáradást.

 

Szomjas a baba, avagy a vízhiány egyértelmű jelei

A kisbabák szervezetének sokkal több támogatásra van szüksége, mint a nagyobb gyerekekének, ezért kiemelten fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékbevitel biztosítására.

Amíg a baba cicizik, nincs különösebb dolgunk, elég ha jelzésre mellre rakjuk a kicsit. Ne aggódjunk! Könnyen lehet, hogy a szokásos étkezések száma jelentősen megnő, ugyanakkor a baba alkalmanként sokkal kevesebb tejet (vagy tápszert) fogyaszt. Ilyenkor nem kell megijedni, minden rendben, egyszerűen csak nem éhes, hanem szomjas!

Később, egy éves kor felett azonban elsősorban a pelus és a bili tartalmát érdemes figyelni. Ha a kicsi ritkán vizel vagy vizelete sötét-szúrós szagú, gyanakodhatunk a kiszáradásra. Ilyenkor többször kínáljuk vízzel és mutassunk példát mi is! Ha a baba lázas, hányós-hasmenéses tüneteket produkál, vagy beteg, figyeljünk fokozottan az itatására!

 

Milyen gyakran igyon a baba?

Nincs egyértelmű recept arra, milyen gyakran igyanak a gyerekek, de segíthetjük a folyadékfogyasztást, ha mindig van a kezük ügyében hozzáférhető, egészséges folyadék. 

Egy-két óránként, étkezések alkalmával és mosdóhasználat után mindig adjuk a kicsi kezébe egy-egy pohár vizet! Amikor mi magunk iszunk, buzdítsuk őt is ivásra! Így növelhetjük a bevitt mennyiséget és elérhetjük a napi szükséges folyadékbevitelt, mely 7-11 hónapos korban 0.8-1 l víz körül van, 1 és 3 év között 1,1l és 1,3l között van.

 

 

Igen vagy nem: mit igyon a baba?

A hozzátáplálás megkezdése előtt kizárólag anyatejre, vagy tápszerre van szüksége a babának. Később, egy éves kor felett azonban napi 1 pohár (200 ml) tej vagy ugyanennyi hozzáadott cukortól mentes, természetes gyümölcslé is megfér a minimum 1l víz mellett.

A nagyobb gyerekek már szívesen fogyasztanának szörpöket, szirupokat, shakeket vagy smoothiekat is, azonban ha lehet, gátoljuk meg őket ebben! A kicsik szervezetének semmi szüksége sincsen ízfokozókra, cukorra, szénsavra és más adalékanyagokra!

Ha a baba nem igazán lelkes a vízfogyasztást illetően, cselezzük ki és helyezzünk néhány fagyasztott gyümölcsöt vagy citromkarikát a kancsóba, ez a trükk általában remekül beválik.

 

Itatópohár, cumisüveg és más praktikus eszközök a baba itatásához

A babák folyadékfogyasztási kedvét a bájos kiegészítők és poharak is meghozhatják, melyek közül válasszunk jól zárható, jól tisztítható, borulásbiztos kivitelt!

Legyünk tudatosak az ökológiai lábnyomunkat és a kicsi biztonságát illetően is! Válasszunk olyan ellenőrzött gyártási helyről származó, minőségi anyagokból, BPA-mentesen kivitelezett változatot, melynek leggyakrabban elhasználódó részei külön-külön is cserélhetők!

Természetesen az sem baj, ha a műanyag- és szilikonváltozatok helyett eleve hagyományos poharat adunk a csemete kezébe, csak ügyeljünk, hogy egy viszonylag vastag, súlyosabb darabbal induljon az önálló ivástanulás.

 

Igyunk eleget minden nap, a nagy melegben pedig fokozottan figyeljünk kisbabánk és családtagjaink biztonságára is!