Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Útikalauz anyukáknak: mit egyen a baba utazás közben?

Útikalauz anyukáknak: mit egyen a baba utazás közben?

 

A babák és kisgyermekek egy része szívesen ringatózik az autóban, bőven akad azonban olyan csemete, akit megterhel az utazás. Ha a tengerpartra, vagy az ország távoli részébe utazunk, érdemes megállókkal tarkított útitervvel készülni és az elemózsiát is tudatosan összekészíteni.

 

A legfontosabb tudnivaló, ha gyerekkel utazunk

A gyerekeknek napirendre és keretekre van szüksége utazás közben is. Ha tehetjük, egy kiadós reggeli után, kipihenten induljunk útnak és biztosítsunk rendszeres megállókat, hogy a gyerekek kedvükre szaladgálhassanak és kinyújtóztathassák magukat. Akár kisebb városnéző sétákat és programokat is beiktathatunk, így az már az utazás alatt is számos közös élményt szerezhetünk.

A másik nagyon fontos szabály, hogy az étkezések idejét és módját az utazás alatt se változtassuk meg a megszokottól eltérő módon! A máskor is érvényes időkben kínáljuk a gyerekeket anyatejjel, gyümölccsel vagy más szokott étellel - és ha lehet, ne együnk a kocsiban. Az utazás és a nyaralás alatt kerüljük az új ételcsoportok bevezetését akkor is, ha épp aktív hozzátáplálási időszakban vagyunk és mindig ellenőrizzük a rendelkezésre álló csapvíz ihatóságát.

 

Amire biztos szükség lesz, ha babával kelünk útnak

A gyerekesek tudják, hogy mindegy, hogy három napra vagy három hétre utazunk el, rengeteg cókmókra lesz szükségünk. Sokan követik el ugyanakkor azt a hibát, hogy az utazás során használandó eszközöket a bőröndökben vagy a tetőcsomagtartóban helyezik el, így ha jön a szükség, körülményes a hozzáférés. Gondolkozzunk előre, készítsünk külön listát és az utazás közben is szükséges eszközöket tartsuk elérhető közelségben az utastérben!


Az, hogy mit kell összekészítenünk, ha babával utazunk, nagyban függ attól, mennyi idős(ek) a gyerek(ek).


- 4 hónapos kor alatti babánál szükségünk lehet popsikrémre, textil- és eldobható pelenkára vagy mosipelusra, nedves törlőkendőre, cumira, rágókára vagy rágcsaláncra, hordozókendőre és sok-sok vízre az édesanyának, hogy biztosított legyen a napi vízfogyasztás és mindig álljon rendelkezésre kellő mennyiségű anyatej. Tápszeres baba esetén ezen kívül kell még forralt víz termoszban vagy cumisüvegmelegítő, cumisüveg és előre kiadagolt tápszer is.

- 4-6 hónapos kor között a fentiek mellett szükségünk van némi csemegére is, melyet a már kiváltott étkezésekre adhatunk a kicsinek. A legegyszerűbb, ha üveges készételeket vásárolunk az utazásra, de otthon készült, hűtést nem igénylő finomságok is kerülhetnek az uzsonnás dobozba. A szeletelt puha gyümölcsök, a párolt zöldségek, a puffasztott rizsszeletek vagy a házi babakeksz mindig jól jöhetnek az útra. Mivel a kicsi figyelme ekkor már élénkebb, ne felejtsünk gondoskodni néhány apró játékról, csörgőről sem. Néhány mondókát vagy gyerekdalt is érdemes megtanulni, hiszen a kicsik garantáltan élvezni fogják a közös dalolást és az extra kényeztetést.

- 6 hónapos kor után a váltás ruhák, izzadásgátló betét és a többi hasznos eszköz mellé feltétlenül gondoskodjunk fogzást könnyítő eszközökről, valamint babakönyvről, más apró, elfoglaltságot nyújtó játékról is.

- Tipegők esetén kalkuláljunk pluszban játszóterezéssel, vagy legalább szaladgálással egybekötött pihenőkkel. Sokat segíthetünk a csemeténknek, ha tartjuk a szokásos napirendet, emellett hagyunk neki teret és időt a mozgásra

 

 

Ötletek anyukáknak, avagy mit egyen a baba útközben?

Hosszabb utazások idejére érdemes kényelmesen fogyasztható, praktikusan tárolható, tartalmas finomságokkal készülni a család apraja-nagyjának. Az alábbiakban összeszedtem nektek a legjobb babakompatibilis úti csemegéket, így már nincs is olyan nehéz dolgotok. (A lista természetesen a család kedves és ízlése szerint bővíthető, variálható.)
 

Mi kerüljön az úti csomagba?

- Nyers, puha zöldségszeletek- és karikák;

- Gyümölcsgerezdek- és szeletek;

- Párolt zöldségek rózsákra szedve, hasábokban vagy szelve;

- Hűtést nem igénylő mártogatósok (pl. csicseriborsó krém, ajvár stb.);

- Zöldségfasírtok;

- Babakeksz, baba snack;

- Puffasztott gabonaszeletek;

- Bolti, hozzáadott cukortól mentes, gyümölcspürék, nyers gyümölcsszeletek, üveges gyümölcspépek vagy bébiételek;

- Hűtést nem igénylő saláták (pl. árpa-, köles-, kuszkuszsaláta, vegyes zöldségsaláta stb.)

- Víz, víz, víz!


A közhiedelmekkel és az általános gyakorlattal szemben cukrozott gyümölcslevekre, csipszekre, csokiszeletekre és más klasszikus útravalókra a babáknak és gyerekeknek egyáltalán nincs szüksége. Sőt, járjunk elöl jó példával és mi se vigyuk túlzásba a koffeines italok, édességek és más snackek fogyasztását! Így nemcsak hiteles szülők, hanem egészségesebb felnőttek is lehetünk.