Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Fogas kérdések: mit egyen a baba a fogzás alatt?

Fogas kérdések: mit egyen a baba a fogzás alatt?


Az első fogacskák általában a 6. hónap körül bújnak elő, de sok baba akár már 12 hetesen is a fogzás tüneteit mutatja. A hónapokig tartó ökölcsócsálást, piros popót és nyálzást azonban idővel felváltják az ezeknél is kellemetlenebb tünetek, a totyogóknál ugyanis a láz, a fájdalom, az ‘éhségsztrájk’ és a kizárólagos szopizásra való igény se ritka. Ha a fogzás a hozzátáplálás kezdeti szakaszára esik, előfordulhat, hogy az ételekkel való ismerkedés folyamata megakad vagy megszakad. Nyugalom, ilyenkor sincs miért aggódni! A tünetek általában átmenetiek és ahogy a fogacska áttöri a fogínyt, a kicsi újra nyitottá válik a különféle textúrák és ízek iránt.

 

Fájdalomcsillapítás fogzás alatt

A kismamák körében sokféle mágikus recept, csodacsetresz és tuti tipp terjedt a borostyánlánctól kezdve (fulladásveszély!) a gyógynövényes golyókon át a következetes fájdalomcsillapító-használatig, mi azonban valami egészen mást javaslunk. Ha a kicsi nyűgös, ha fáj a fogínye, ha nincs kedve enni vagy játszani, használj tüneti kezelést!

- Válassz számára hűthető rágókát vagy rágcsaláncot!

- Tegyél egy kanalat a hűtőbe és időnként engedd a kicsinek, hogy csócsálja azt!

- Csak akkor használj helyi érzéstelenítésre alkalmas gyógyszertári készítményeket, ha az feltétlenül szükséges! Így elkerülheted a hozzászokás kialakulását és lesz hova fordulnod, ha már csak a nehéztüzérség segíthet.

 

Mit egyen a baba fogzás alatt?

Nehéz ugyan aggodalmak nélkül beletörődni, de teljesen normális, ha a kicsi a fogzás ideje alatt nem akar eszegetni, esetleg csupán cicit vagy tápszert fogad el. Ennek egyik oka, hogy az anya fizikai közelsége megnyugtatja babát, a másik pedig, hogy a selymes anyatej nem sérti a fogínyt és annak környékét. Ha a kicsi elutasítja a pépes vagy darabos ételeket, idegeskedés és tukmálás helyett bőven elég csak arra figyelni, hogy a napi szükséges folyadékbevitel meglegyen.

 

 

Néhány ötlet kreatív anyukáknak, hogy a baba a fogzás alatt is egyen:

- Ha rendelkezésre áll extra anyatej, tejtároló zacskó helyett ezúttal tedd jégkrém formába! Az így elkészült pálcikás ‘jégkrémet’ vagy babamarok-kompatibilis jégkockákat bármikor a pici kezébe nyomhatod. Így ráadásul nemcsak a táplálásáról és a fogíny fájdalomcsillapításáról, hanem a taktilis ingerek biztosításáról is egy lépésben gondoskodhatsz.

- Használd a hűtőt bátran! Attól függően, hogy hol tartotok a hozzátáplálásban, tegyél a hűtőbe zöldség- és gyümölcsrudakat, almaszeleteket vagy akár babakekszet. Ezek az enyhén hűtött finomságok a tévhitekkel ellentétben nem okoznak torokgyulladást, viszont sokat segítenek a kicsinek.

- A smoothie-k és smoothie-tálak a fogzás alatt a baba legjobb barátai. Ezek a színes, tapicskolnivaló gyümölcsös finomságok kényeztetik a kicsi ízlelőbimbóit és a fogínyét egyaránt.

- Ha el kell mennetek otthonról és a maszatolás várható következményeiről inkább lemondanál, kóstoljátok meg a puffasztott rizst vagy más extrudált gabonákat is. A házi babakeksz vagy kenyérropi is kényelmes megoldást jelent, kölesgolyó fogyasztásánál azonban fordíts különös figyelmet a baba felügyeletére. Az apró golyócskákból egyidejűleg akár többet is betömhet a szájába, amellyel nő a félrenyelés és a fulladás veszélye.

 

A fogzás alatti hozzátáplálás legfontosabb szabálya

A fogzás jellemzően nemcsak a kicsi étkezésére, hanem a napirendjére is hatással van. Amennyire tudsz, legyél rugalmas, de fontos, hogy az étkezések időpontjai - a kis és nagy étkezéseknél egyaránt - maradjanak ott, ahol eddig is voltak. Ha a baba nem is fogadja el a felkínált színes, formára vágott finomságokat vagy más ételeket, kínáld őt rendszeresen. és az elutasítás ellenére is biztosítsd számára a hozzátáplálás fázisának megfelelő típusú és állagú ételeket. Ezáltal a korábban felállított rendszer nem vész el, és a nagy áttörés után onnan folytathatjátok, ahol abbahagytátok.