Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Mit adjunk inni a babának?

Mit adjunk inni a babának?

 

Ahogy kisbabánk cseperedik és megkezdjük a hozzátáplálást, jogosan merül fel a kérdés a legtöbb kisgyermekes szülőben: 

“Oké, de vajon mit adhatok inni a babámnak?”

 

Amíg a pici szopik, vagy tápszert kap, a kérdésre a válasz rendkívül egyszerű: semmit. 

Az anyatejben és a tápszerben ugyanis megvan az a folyadékmennyiség, ami a kicsik számára szükséges és elegendő. 

Ahogy azonban közeledik a hozzátáplálás időszaka, elkezdhetjük megismertetni babánkat a folyadékokkal. Nem mindegy azonban, hogy mivel!

 

Miért fontos, hogy mit iszik a babánk? 

Az, hogy gyermekünk milyen szokásokat alakít ki a korai éveiben, hatással lehet az egész életére. Így például az, hogy mit iszik az első 5 életévében, befolyásolhatja egészségi állapotát a későbbiekben; kezdve a fogszuvasodástól akár a cukorbetegségig. Túl sok édes ital fogyasztása esetén az ízpreferencia ugyanis úgy eltolódhat, hogy a kicsi a későbbiekben is inkább az ilyen italokat részesíti majd előnyben. 

Sajnos hazánkban sem túl rózsás a helyzet a gyermekek egészséges folyadékpótlását illetően: például sok gyermek kap tehéntejet már az első életéve előtt is (amikor az emésztőrendszer még nem áll készen a tejtermékek emésztésére), és sok 2-5 éves gyermek iszik cukros üdítőket nap mint nap. 
 

De mégis mit adhatunk inni a már szilárd ételt is fogyasztó babáknak? 

Ahogy említettem, a babák első 6 hónapjában nem kell a folyadékpótlásról gondoskodnunk, a hozzátáplálás megkezdésétől azonban már kínálhatunk némi vizet is az étkezések mellé. 6 -12 hónapos kor között még nem probléma ugyanakkor, ha gyermekünk nem különösebben érdeklődik az ivás iránt, hiszen a szilárd ételek mellett a napi tápszer, vagy anyatej mennyisége még mindig elegendő folyadékot biztosít a számára.

 

 

1 éves kortól aztán a víz mellett már fokozatosan megismertethetjük őt az egyéb alternatívákkal is: 

 

1, Tehéntej

Fontos, hogy az első években a sima, cukormentes tejet részesítsük előnyben! Ez ugyanis dugig van olyan tápanyagokkal, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez: fehérjével, kalciummal, magnéziummal és foszforral. Ezen felül sok tejet D-vitaminnal is dúsítanak, amely szintén fontos vitamin a csontok fejlődésében. 

Noha divat, mégse adjunk csökkentett zsírtartalmú tejet a piciknek, hiszen nekik még komolyabb mennyiségű zsírra van szükségük az agy megfelelő fejlődéséhez és az általános növekedéshez.

 

2, 100%-os gyümölcslevek

Noha a gyümölcslevek tartalmaznak olyan vitaminokat, amelyek elengedhetetlenek a szervezet számára (például C-vitamint), sajnos a legtöbb gyerek a kelleténél jócskán többet iszik az ilyen jellegű italokból az édes ízük, és a szülők következetlensége miatt. 

A gyümölcslevek igen magas cukortartalommal rendelkeznek (annak ellenére, hogy ezek nagy része természetes cukor), amellyel a gyerekek plusz kalóriákat visznek be, komoly egészségügyi problémákat okozva ezzel hosszabb távon. 

Ráadásul a kicsik pocakja könnyen megtelik az édes nedűvel, ezzel akár válogatósságot és étvágytalanságot okozva. 

A szükséges és megfelelő vitaminokat inkább magából a gyümölcsből - és nem azok levéből - kellene beszereznie a babáknak, ezért fontos, hogy az első életév előtt ne kapjanak gyümölcslevet, és a későbbiekben is szigorúan korlátozzuk az adagolást! 

 

3, Növényi-alapú italok

Noha az ételek elkészítésekor remek alternatívája lehet az állati eredetű tejeknek a növényi alapú verziójuk, fontos észben tartanunk, hogy ezek a növényi italok csak a köznyelvben tejek - összetételükben és tápanyagaikban nagyon eltérnek az állati eredetű társaiktól! 

Éppen ezért gyermekünk étrendjében nem szabad tejhelyettesítőként használnunk a növényi italokat!

Mivel azonban ezek a termékek gyakran szintén vitaminnal és kalciummal dúsítottak, cukormentes verzióban bátran hozzáadhatóak a 2 éves kornál idősebb gyermekek étrendjéhez: készülhet a cukormentes növényi italokból zabkása, smoothie, vagy akár krémleves is. 

Ha pedig - mondjuk laktóz-intolerancia miatt - szeretnénk a növényi “tejeket” már 2 éves kor alatt bevezetni gyermekünknél, erről mindenképpen egyeztessünk gyermekorvosunkkal, vagy dietetikussal!  

Melyek azok az italok, amelyeket mindenképpen kerüljünk? 

Ahogy feljebb is említettem, sajnos a mai napig nagyon sok gyermek rossz forrásokkal fedezi a napi folyadékszükségletét. Hogy mire is gondolok pontosan? Az alábbi - édes - hármasra: 

 

1, Cukros üdítők, szörpök

Legyen szó a jól ismert “menzás” teáról, vagy a 100% alatti gyümölcstartalommal rendelkező üdítőkről, ezek bizony olyan italok, amelyek rengeteg üres kalóriát rejtenek magukban a gyermekek számára. Érdemes őket minél tovább minél messzebbre kerülni! 

 

2, Szénsavas üdítőitalok

Érdemes szintén minél későbbi életkorban megismertetni velük gyermekünket, hiszen a szénsavnak is számos káros hatást tulajdoníthatunk. 

 

3, Koffeintartalmú teák és egyéb

A koffein károsan élénkítő hatása miatt az ilyen jellegű italok szigorúan tiltólistások gyermekkorban - az alkohol tartalmú társaikkal egyetemben.


 

Fő a kreativitás!

Érdemes a folyadékpótlás tekintetében is kreatívnak lenni a konyhában: készíthetünk “ízesített” vizeket fagyasztott gyümölccsel, smoothie-kat és egyéb turmixokat tehéntejből, vagy különböző növényi alternatíváikkal, és természetesen a hidegebb napokon egy finom bögre teáról sem kell lemondanunk - kevesebb cukorral, és szigorúan koffein nélkül!

Az aranyszabály - mint sok esetben - természetesen most is ugyanaz: mutassunk jó példát gyermekünknek, fogyasszuk mi is rendszeresen az egészségesebb szomjoltókat, hogy ezzel is óvjuk saját és gyermekünk egészségét. 

 

Egészségünkre!