Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Mikor kaphatnak először tejet a gyermekek

Mikor kaphatnak először tejet a gyermekek?

 

Rengeteg téves információ kering a neten és sokszor a szülőket segítő szakemberek között is arról, mikor kaphatnak először tejet a csecsemők. Ennek oka egyrészt, hogy csak nemrég (2019) került frissítésre hazánkban az egészséges csecsemőkre (0–12 hónapos) vonatkozó táplálási irányelv, másrészt még mindig elérhetőek azok a cikkek, melyek ezt megelőzően kerültek megírásra.

Leggyakoribb kérdés a szülők részéről, hogy mikor kaphat először tejet gyermekük. Fontos tudni, hogy a csecsemők egyéves koruk előtt is fogyaszthatnak szilárd táplálékként tejtermékeket, de nagyon fontos az adott tejtermék típusa és elkészítése. Az olyan tejtermékeket, mint a teljes zsírtartalmú joghurt, az alacsony sótartalmú sajtok, a kefír vagy a túró, de akár a vaj is adható 6 hónapos kor után 12 hónapos kor előtt, az életkornak megfelelő mennyiségben, jellemzően a húsok bevezetését követően. Ha kis mennyiségű tejet tartalmaz egy főtt étel, abból is kaphat a baba, de semmilyen körülmények között sem helyettesítiheti az anyatej- vagy tápszerbevitelt. Ez sokszor zavaró lehet a szülőknek, hiszen az általános ajánlás, hogy a tehéntej vagy más állatok tejének kínálása általában csak 12 hónapos kor után történjen meg.

 

 

Fontos tehát, hogy külön kezeljük a tejet és az abból készült tejtermékeket!

Mivel a tehéntejet mint italt sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, és gyakran részben, vagy teljesen helyettesítheti az anyatej- és tápszerbevitelt, 11-12 hónapos kor előtt történő bevezetése olyan problémákhoz vezethet, mint a vashiányos vérszegénység és egyéb bélrendszeri zavarok. Ennek oka, hogy a tehéntej táplálkozási szempontból hiányos, alacsony vastartalmú, és nehezen emészthető fehérjéket tartalmaz. Érdekes módon, mivel a joghurtot és a sajtot fermentálják / erjesztik a feldolgozás során, a nehezebben emészthető fehérjék részben lebomlanak, és így a baba könnyebben tolerálhatja őket.

 

Mikor ihatnak tehéntejet a csecsemők?

A legtöbb gyermekorvosi szervezet azt javasolja világszerte, hogy a tehéntej italként való bevezetésével várjunk a baba első születésnapjáig, mivel a csecsemők emésztőrendszere nem tolerálja jól a tehéntejfehérjét nagy mennyiségben. Az anyatejjel vagy tápszerrel összehasonlítva a tehéntej táplálkozási szempontból hiányos, ami azt jelenti, hogy nem biztosít minden olyan egészséges zsírt és tápanyagot, amelyre a babának szüksége van a kiegyensúlyozott fejlődéshez.Bár a tehéntej képezi a legtöbb csecsemőtápszer alapját, a tápszerekben módosítják annak szerkezetét, hogy táplálkozási szempontból az emberi tejhez nagyon hasonló legyen.

Az olyan tejtermékek, mint a joghurt és a sajt azonban már 6 hónapos korban bevezethetők. Nem kell várni ezeknek a tápláló ételeknek a bevezetésével, és sok tejtermék, mint például a görög joghurt is könnyen tolerálható és emészthető.

 

 

Sokszor felmerül a gyermeket nevelőkben, hogy szükségük van a csecsemőknek és a kisgyermekeknek egyáltalán tehéntejre?

A tej általában nagyszerű fehérje-, zsír-, szénhidrát-, cink-, B12-vitamin- és különösen kalcium- és D-vitaminforrás. Jó hír azonban, hogy ezen alapvető tápanyagok és vitaminok közül sok mindent megtalálható a különféle más élelmiszerekben is. A tejben található legfontosabb tápanyagok a kalciumra és a D-vitamin például megtalálható a joghurtokban és sajtok többségében is, valamint növényi kalciumforrásokat is ismerünk, mint például szezámmag, mandula, brokkolit, más sötétzöld zöldségek, valamint a tofut vagy más szójatermékeket, amelyek előállításuk során sokszor kalciummal hozzáadásával készülnek. Ami a D-vitamint illeti, nem sok olyan élelmiszer van, amely természetes módon tartalmazza, de például a zsíros halak, a tojássárgája, bizonyos gombák, amelyek napfénynek/UV-fénynek vannak kitéve növekedésük során, vagy a máj természetesen előforduló D vitamint tartalmazza.

 

Ha gyermeke 12 hónapos vagy idősebb, növekedési adatai megfelelnek a percentilis táblázat normál tartományának , nincsenek olyan egészségügyi problémái vagy allergiái, amelyek befolyásolhatják a táplálkozását, és megfelelően változatos friss zöldséget, gyümölcsöt és gabonát fogyaszt, amelyekben megtalálhatóak a fent említett alapvető tápanyagok, nyomelemek és vitaminok, akkor tehéntejre (vagy bármilyen tejre, vagy italra legyen az növényi vagy más alapú) nem feltétlenül van szükség, de minden esetben azt javasoljuk, hogy ha teljesen el akarja kerülni az állati eredetű tejet, mindenképpen kérje gyermekorvos vagy táplálkozástudományi szakember támogatását, hogy gyermeke optimális mértékben jusson tápanyagokhoz.