Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Még száz éve sincs, hogy gyereknapot ünneplünk

Még száz éve sincs, hogy gyereknapot ünneplünk

Minden szülő és gyermek tűkön ülve várja a gyermeknapot, ugyanakkor kevesen ismerik az ünnep eredetét és a legérdekesebb nemzetközi hagyományokat. Művelődj a Kiflivel!

A gyermeknapot először 1925-ben tartották meg, amikor az ENSZ (akkor még a Népszövetség) Genfben összehívta a Világkonferenciát a gyermekjólétről. A konferencia után a Szovjetunióban kezdték el megünnepelni elsőként ezt a jeles napot, utána szép lassan átvette a többi ország is, így alakult ki a gyermeknap hagyománya – Magyarországon például hivatalosan 1931 óta ünneplik minden év május utolsó vasárnapján, de a dátum országonként eltér.

Az ENSZ 1954-ben hivatalosan is felvette a gyermeknapot a nemzetközi naptárba, és november 20-át jelölte meg a nemzetközi gyermeknap dátumaként. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekjogokra, a gyermekvédelemre, és hogy a gyerekeknek örömteli napot szerezzen. Ezt pedig minden országban máshogy valósítják meg: a legtöbb kultúrában, ahogy nálunk is, ünnepségeket, versenyeket és előadásokat szerveznek, illetve a tanulás helyett a szórakozásra koncentrálnak.

Azonban vannak izgalmas hagyományok is szerte a világban:

Japánban a gyermeknapot (Kodomo no Hi) május 5-én ünneplik. A helyi szokás szerint a családok a házaik előtt hal alakú szélzsákot, a koinoborit lóbálják, amely a gyermek erősségét és egészségét szimbolizálja. A gyerekek számára a családok különleges süteményeket készítenek, mint a kashiwa mochi és a chimaki.

Törökországban április 23-án, egy napon ünneplik a nemzeti szuverenitással, és ezen a napon a gyerekek „átveszik” a felnőttek szerepét. A diákok betölthetnek hivatalos pozíciókat, akár a kormányban is, hogy megtapasztalják, milyen a vezetői szerep. Az iskolákban és a közösségekben ezen felül színes ünnepségeket és felvonulásokat is tartanak.

Indiában teljesen máskor, azaz november 14-én, az első miniszterelnök, Jawaharlal Nehru születésnapján ünneplik a gyermeknapot. Nehru ugyanis nagy tiszteletben tartotta a gyermekeket, mint „a nemzet alapjait”.

Tedd boldoggá te is a gyermekedet néhány játékkal és édességgel: csak válogasd össze a kedvenceit és a Kifli futár házhoz viszi az ajándékokat, akár egy nyári kiadású télapó!