Maradjotthon, de ne maradj éhen!

Karantén kisokos Kifli-módra

A jelenlegi helyzetben mindenki sokat tesz a közösségért, aki otthonában tölti az idejét és igyekszik a lehető legtöbb elintéznivalót online teljesíteni. Az önkéntes karantén azonban nem feltétlenül jelent lemondást: online mindent beszerezhetsz, amire szükséged lehet. Ehhez segítünk most egy alapkészlettel, amit bátran kiegészíthetsz a kedvenc, megszokott termékeiddel.

Alapvető élelmiszerek

Az alapkészletbe leginkább tartós élelmiszerek tartoznak: tartós tej, vaj, szalámi, kolbász, mirelit zöldségek és fagyasztott húsok, dobozos üdítők, szörpök, liszt, étolaj, cukor, só. Az alapkészletet érdemes az otthonlét ideje alatt rendszeresen kiegészíteni kisebb mennyiségű, romlandó termékekkel, melyek lejárta előtti elfogyasztására érdemes odafigyelni a minél kevesebb hulladék érdekében.

 

   

 
 
divider

Helyes tárolási módszer

Sokan esnek abba a hibába, hogy felvásárolnak nagyobb adag élelmiszert, majd a nem megfelelő tárolási módszer miatt kidobásra kényszerülnek. Hogy ezt elkerüld, érdemes mindössze egy hétre való friss gyümölcsöt és zöldséget beszerezni, vagy úgy összeválogatni a tartósabb zöldség-gyümölcs szekciót, hogy ne kelljen kidobni semmit. A krumpli, alma, répa, karalábé, hagyma vagy épp a narancs például megfelelő tárolással kicsit tovább eláll, ezért ritkább vásárlási szokások esetén érdemes lehet előnyben részesíteni a banánnal vagy a paradicsommal szemben. A péksütemények között is vannak olyanok, melyek lefagyaszthatók, és kiolvasztás után is fogyaszthatók, de kapható olyan vákuumcsomagolt pékáru is, amit otthon lehet kisütni. Ezek hosszabb ideig elállnak, így ha több napig nem szeretnél bevásárolni, akkor érdemes ezekből kialakítani egy készletet, hogy mindig friss péksüteményt ehess. Általános aranyszabály, hogy az önkéntes karantén alatt is érdemes megtartani normál életviteledet: ismerőseid, barátaid más életmódja inspirálóan hathat egy ideig, de fontos, hogy ne egyik napról a másikra vezess be drasztikus változtatásokat. Haladj inkább apró léptekben, vezess be 1-1 új alapanyagot, zöldséget vagy gyümölcsöt az étrendedbe, így egyrészt tartósabb életmódváltást érhetsz el, másrészt kevesebb élelmiszert kell majd kidobnod amiatt, hogy mire az elkészítéshez értél volna, megromlott a kiszemelt újdonság.

 
 
divider

Kreativitás mindenek felett

 

A sok otthon töltött idő lehetőséget ad a kreativitásra: az új ételek elkészítése és felfedezése mellett a családi élet felpezsdítése is lehet egy célkitűzés a családtagoknak. A gyerekekkel együtt sütni-főzni, süteményt díszíteni óriási élmény lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Ugyanakkor érdemes arra figyelni, hogy a közös étkezéseket rendszeres testmozgás is kövesse: közös torna, otthon található hétköznapi eszközökkel edzés ugyanolyan kellemes időtöltés lehet, mint egy nagy beszélgetés vagy közös hobbi elindítása, esetleg a házimunka megosztása.

divider

Végre van idő a tavaszi nagytakarításra!

A megszokott tisztítószerek a szokottnál gyorsabb tempóban fogyhatnak, hiszen az otthon töltött idő egyben azt is jelenti, hogy több szorgos kéz több tisztítószert használ, ugyanakkor hamarabb el is készülhetnek a kitűzött feladatok. Fertőtlenítőszerből érdemes antibakteriális általános lemosót, mosószeradalékot, törlőkendőt beszerezni, amivel például a kilincseket naponta át lehet törölni. A gumikesztyű szintén hasznos lehet – főleg mert otthonról való kimozdulás esetén is viselhető. A mosószer, öblítő, folyékony szappan, kedvenc tusfürdő, fogkrém, arcápolók, krémek szintén nem hiányozhatnak az átmeneti időszakban sem. Hölgyeknek elegendő higiéniai termék, esetleg hajfesték, míg a kontaktlencsét viselőknek ápoló folyadék is szükséges lehet a szokottnál nagyobb mennyiségben.

 
divider

Házikedvencek

Bár a táp és a különböző étrendkiegészítők, jutalomfalatok magától értetődők a házikedvencekkel közös háztartásokban, érdemes lehet a megváltozott helyzetben új játékokkal, velük közös hobbival, esetleg trükkök megtanításával hasznosan tölteni a hirtelen rendelkezésre álló időt.

 
divider

Gyógyszerek, vitaminok

A rendszeresen használt gyógyszerekről, vitaminokról, étrendkiegészítőkről érdemes gondoskodni, azonban a mértékletesség itt is fontos szerepet játszik. Tekintve, hogy a koronavírus sokaknál csak enyhe tünetekkel jelentkezik, (nátha, köhögés, hőemelkedés), nem érdemes a tünetek megjelenése előtt feltölteni a házi patikát. Ilyen esetre legyen otthon lázcsillapító, C-vitamin, torokfertőtlenítő spray, de ha nincs olyan termék, amit rendszeresen használnál egyébként is nátha esetén, akkor felvásárlás helyett inkább érdemes tanácsot kérni a gyógyszerésztől, hogy mit érdemes beszerezni előre. Nehezebb lehet a gyerekek igényeinek megfelelni, hiszen ők jobban ragaszkodnak a megszokott ízekhez, ezért egy-egy dobozzal érdemes az ő gyógyszereikből is beszerezni.

 
divider

Kifli.hu: segítség a mindennapokban

 

A Klifli.hu online szupermarket igyekszik segíteni abban, hogy a mindennap használt kedvenc termékeid mellett sok finomságot, újdonságot, minden nap friss zöldséget, gyümölcsöt és húst is biztosíthassunk a családod számára. Folyamatosan bővítjük a kiszállítási kapacitásainkat és dolgozunk rajta, hogy egyszerűsítsük a bevásárlást, ezáltal is lehetőséget adva arra, hogy megéljétek ezeket a vissza nem térő, közös családi pillanatokat és élményeket, amelyeket az otthon valóban egymás iránti figyelemmel töltött idő jelenthet. Számíthatsz ránk! Tekintsd meg a kínálatunkat és próbáld ki a szolgáltatásunkat!

divider