Örök nyári sláger a főtt csöves kukorica körberágcsálása, de megmutatjuk, hogy mennyi potenciál van még az édes kis sárga szemekben. Próbáld ki bébi verzióban, grillezve, illetve befőzve, baconbe tekerve, lepényként és levesbe is – engedd szabadjára a kreativitásodat!
Kukorica-kisokos
Kevesen tudják, hogy a tápanyagdús kukorica valójában nem is zöldség, hanem gabonaféle, amelyet bő ötezer éve termeszt az emberiség. Sőt, nélkülünk már nem lenne képes tenyészni, a szemek ugyanis maguktól nem tudnak kiperegni a torzsából. Található benne A-vitamin, többféle B-vitamin és némi C-vitamin is, valamint az ásványi anyagok közül foszfort, káliumot, kalciumot, ként, magnéziumot és egy kis folsavat egyaránt tartalmaz. A természetes formában megtalálható cukornak köszönheti édes ízét.
Kukorica télire (befőtt)
Hozzávalók 2 db 550 ml-es üveghez
4 cső kukorica
1,5 ek cukor
2 mk só
2 db 550 ml-es befőttes üveg
Elkészítés
1, A kukoricacsöveket vízbe rakjuk és feltesszük főni, forrástól számítva még 10 percig főzzük.
2, A befőttesüvegeket mosogatószeres vízzel kimossuk, párszor kiöblítjük, majd fazékba tesszük őket, és annyi vízben, amennyi ellepi őket, kifőzzük.
3, Ha kissé kihűlt a kukorica, leöntjük a levét, és leszemezzük (a legegyszerűbb egy éles késsel levágni a szemeket).
4, Egy lábasba kimérünk 2 befőttes üveg vizet, belerakjuk a cukrot és a sót, és felfőzzük.
5, A kukoricaszemeket üvegekbe töltjük, majd ráöntjük a cukros-sós főzőlevet (amennyi belefér).
6, Lefóliázzuk, guizzuk, majd a fedeleket is rátesszük.
7, Egy fazékba ültetjük az üvegeket, és a vállukig töltjük vízzel az edényt. Amikor felforr a víz, 1-2 percig még főzzük, majd elzárjuk a gázt. Másnapig a meleg dunsztos vízben hagyjuk kihűlni.
Tedd a kosaradba a hozzávalókat azonnal!