Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Kiskukták a konyhában

Kiskukták a konyhában

 

Nem fogok hazudni, gyakorló anyaként és szakemberként is őszintén mondhatom, hogy a sütés-főzés babákkal és tipegőkkel bizony nem piskóta! Egészen biztos, hogy ami kiborulhat, kiborul, ami kiömölhet, kiömlik, amibe bele lehet tapicskolni, abba a baba garantáltan bele fog. Épp ezért vallom, hogy a közös főzés alapja a maximális higiénián és biztonságon túl, hogy a szülőknek hajókötélből vagy acélsodronyból legyenek az idegei.

 

Kiskukták a konyhában: utódnevelés a köbön

Maszatolás és rumli ide vagy oda, hatalmas móka a közös főzőcske, így mindenképp érdemes bevonni a kicsit az ételek előállításába. Ezt már egészen korán, kisbaba korban is megtehetjük, amennyiben ehhez adottak a feltételek. 

- 4-6 hónapos korban a nappali ébrenlétek alatt hordozóban vagy pihenőszékben, a forró sütőtől és tűzhelytől biztonságos távolságban vihetjük magunkkal az apróságot. Így miközben a kezünk jár, folyamatosan beszélhetünk hozzá és egy-egy alapanyagot akár a kezébe is adhatunk egy-egy pillanatra. (Fontos, hogy a tapogatás és szaglászás minden esetben felnőtt állandó felügyeletét igényli, hogy elkerülhessük az esetleges fulladást.)

- 6-12 hónaposan a ügyességtől függően járókában vagy etetőszékben csatlakozhat hozzánk a csemete. Ezekben az esetekben részletesen megismertethetjük őt az alapanyagokkal és eszközökkel, illatokkal is.

- 1-2 éves korban már valódi kiskuktákat nevelünk, akiket akár akár tevőlegesen is bevonhatunk a feladatokba. Egy biztonságos konyhai fellépőn hozzánk csatlakozva a gyerekek már lehúzhatják a banán héját, megmoshatják a gyümölcsöket, ki-be kapcsolhatják a konyhai kisgépeket, előre kiadagolt mennyiségű hozzávalókat adhatnak az ételhez és keverhetnek-kavarhatnak kedvükre.

- A 3-5 éves gyerekek már szinte mini sous-chefek, akikre rengeteg feladatot bízhatunk, pl.: gyúrás, dagasztás, válogatás, tojáspucolás, gyerekkéssel való szeletelés, panírozás, kiszúró formák használata.

 

Miért érdemes szabadjára engedni a gyerekeket a konyhában?

Az étel előállításának a folyamata rendkívül izgalmas és kalandos utazás a gyermekek számára. Ráadásul ha ismerik az alapanyagokat, a konyhatechnikai alapokat, nyitottabbá válnak és kevésbé lesznek válogatósak. Sőt, az egészségtudatos életmódra nevelés, a közös minőségi idő és a finommotoros fejlesztés egyidőben valósul meg, így az egész színtiszta befektetés a kicsi jövőjébe.

 

 

Amit a közös főzés előtt és alatt meg kell tennünk

A konyha veszélyes üzem, számos olyan eszközzel, melyek helytelen használat esetén akár veszélyesek is lehetnek a kicsire. Épp ezért olyan fontos, hogy ha őt is bevonjuk a főzési folyamatokba, biztosítsunk számára biztonságos eszközöket, melyekkel garantáltan nem tesz kárt önmagában.

 

1. Feltétlenül szerezzünk be egy stabil, borulásbiztos fellépőt a kicsi számára és részletesen magyarázzuk el a konyhai jelenlét legfontosabb szabályait!

2. Húzzuk határozott és világosan érthető, alaposan kommunikált határokat, hiszen ez a csemete érdeke is!

3. Tudatosítsuk magunkban, hogy a közös főzés ideje alatt az eredmény csak egy szempont, de nem a legfontosabb.

4. Magyarázzunk és magyarázzunk! Így érhetjük el, hogy a tipegők tudják, pontosan mi és miért történik velük, ezáltal közreműködőbbek és lelkesebbek lesznek.

5. Edukáljunk! A közös főzés végén ne csak az evésbe, hanem a rendrakásba is vonjuk be a kicsit. Így megtaníthatjuk nekik, hogy a rend fenntartása otthonunkban közös feladat.

 

A tapasztalataim azt mondatják velem, hogy a közös süteménykészítés, vagy az ebéd elővarázslása nemcsak muszájfeladat, hanem közös öröm is lehet. Olyan móka, amely kicsit hangos, kicsit esetlen és egy kicsit maszatos is, mégis fantasztikus. Próbáljátok ki ti is!