Kifli piac Észak-Magyarorszag

BBQ-hoz válaszd a kistermelői termékeket

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyi minden fér még bele ebbe az augusztusba. Lesz benne egy hosszú hétvége is, bőven akad alkalom egy jófajta kerti grillpartira, tábortűzre, barbeque-ra. És ehhez kiváló hazai termékeket is ajánlunk. A Kifli Piac északi termelőinek választéka minden igényt kielégít, ráadásul támogatod vele a hazai gazdaságot és a rövid szállítási idő miatt a környezetet is kíméled. Ennyi legyet egy csapásra? Kifli TIPP: kert híján elektromos grillezőt javaslunk, az apró erkélyen is meglepően sokan elfértek.

 
divider

A piac legjava

 

Talán a zöldség és gyümölcs választék az, ami a legvonzóbbá teszi a vidéki piacozást egy városi ember számára. Óriási a különbség a hipermarketek kommersz ízvilága és a vidéki termelők munkájának gyümölcse között. A most bemutatásra kerülő BioFungi és Zsabi gomba, az Urbán Bio fokhagyma, a frissen szedett Veresi paradicsomok és Jászvega Trend saláták mind hozzáértő gondoskodásról és szakértelemről tanúskodnak.

divider

Az igazi tej élménye

 

Az Etyektejnél a gyártáshoz csak minőségi, friss alapanyagokat használnak fel, mint a gyógynövényes legelőn termelt tehéntej, a friss, egész gyümölcsök, valódi Bourbon vaníliás cukor, gyümölcslekvár és igazi tej- valamint étcsokoládé.

A Csengőtej termékeihez kizárólag teljes értékű, frissen fejt tehéntejet, gondosan, kézzel válogatott fűszereket használnak. A tartósítás csak hőkezeléssel, sóval, ill. füstöléssel történik. Sajtjaikat bükkfa aprítékon hagyományos módon, aranysárgára füstölik. Nincs tartósítószer, nincs adalék és nincs tejszín-fölözés.

Az Ezüst Kecske háza táján idén már 150 anyát fejnek, melyből 35 fajtatiszta törzskönyves alpesi kecske. Egytől-egyig számon tartják őket, ügyelnek tiszta környezetükre, takarmányuk minőségére, mozgásszabadságukra és minden igényükre. A kecskék a gondoskodást tejük minőségével és mennyiségével hálálják meg.

A Bükki sajt a Répáshután, 5-600 méter magasan fekszik, ami magasságát tekintve már hegyvidéki legelő, tele gyógynövényekkel és így egyedülálló természeti adottságokkal is rendelkezik. Ez a mikroklíma biztosítja a tej kiváló hegyvidéki minőségét és a garanciát arra, hogy a sajtok így különleges ízkaraktereket és aromákat hordoznak.

divider

Új generációs növényi italok

 

A Mit iszol? Budapest mottója a következő: „pusztán növényi alapanyagokból pompás alternatív magitalokat tudunk készíteni, vegánoknak, glutén és laktóz érzékenyeknek, ínyenceknek, diétázóknak, bárkinek.”

Az On Natural italai is organikusan előállítva, kizárólag természetes hozzávalókból készülnek, így nem tartalmaznak mesterséges anyagokat és tartósítószereket. Emellett glutén- és laktózmentesek, így a speciális étrendet követő vendégek számára is megfelelőek. Mindkét cég odafigyel a környezetre, palackjaik visszaválthatóak és újratölthetőek.

 
divider

Hús határ

 

A Delibox termékeibe harapva szinte hallod a hajnali kakasszót vagy a déli harangszót, érzed a csípős hidegeket, az ázott föld szagát, a perzselő napsütést, a szél zúgását. Ott vagy náluk, amikor belekóstolsz.

divider

Bio és hagyomány összegyúrva

 

A Piszkei BIO ökopékségben saját biomalmukban közvetlenül sütés előtt őrlik a gabonát, így az maradéktalanul megőrzi a benne lévő vitaminokat, ásványi sókat és nyomelemeket. Biotermékeiket kizárólag tej és tojás felhasználása nélkül készítik, így tej-, illetve tojás-allergiások és vegetáriánusok is fogyaszthatják finomságaikat.

A pásztói Júlia Bio Malom egy 150 esztendős malom. Termékei magas minőségét a magyar bio termelők gabonáiból, a korábbról megőrzött hagyományos technológiával készült őrlemények adják.

divider

Az a kis hazai plusz

 

Szószok, krémek, pesztó, lekvár, fit szeletek és minden, ami a hétköznapok megízesítéséhez kell. És hogy mitől különlegesek? Attól, hogy a hozzávalók mind hazai földből származnak, és hogy kisebb családi vállalkozásokban készülnek. Ettől lesznek igazán pikánsak, csipősek, fűszeresek, érdekesek.

A Mendula alapelve, hogy csak és kizárólag olyan készítmények kerüljenek forgalomba, melyet saját maguk, illetve gyermekeik is jó szívvel és nem utolsó sorban jó étvággyal esznek. Termékeik minőségére így hát kiemelten nagy figyelmet fordítanak.

A Szöjpkő családi gazdaságban folyamatosan kísérleteznek. Melyik paradicsomfajtából lesz a legszebb színű a sárga paradicsomlé? Melyik menta zamata tudná még fokozni a mentaszörp frissességét? Az ilyen kérdések mentén próbálják fejleszteni a termékeket és a gazdaságot is.

A Csúzi Családi Pincészet egy háromgenerációs családi gazdaság a Monori Pincefaluban. Termékeikkel Magyar Kézműves Remek díjat nyertek 2013-ban. Az almasajt, az almaszörp, az alma- és gyümölcsecetek mellett almalekvárokat is készítenek négy ízben.

Kaldeneker György, a Kaldeneker Lekvárosház alapítója szakács múltjából a jól bevált ízeket, különleges ízkombinációkat belecsempészte a lekvárokba. Minden egyes üveg lekvár elkészítését saját maga végzi, és a főzéskor ő határozza meg azt az ízt amit előzetesen elképzelt.

A Becskei Csoda Jó organikus termesztésben előállított alapanyagokból készült kézműves zöldségkrémeket készít. A bazsalikomot a magvetéstől a késztermékig saját gazdaságból biztosítják.

A Kutyori Konyha Palócföldön, Hont településén található, mely a bogyós gyümölcsök hazája. Napi szinten öt-hétszáz kiló terméket állítanak elő közel 1000 nm2-es területen. A termékek készítése háromszáz kilós üstökben történik, melyek úgy vannak kialakítva, hogy könnyen mozgathatók legyenek, ugyanis többnyire nők dolgoznak a lekvárüzemben.

 

 
divider

Pohárba valók

 

A Mayer Szörp Kft vezetőinél a szörpfőzés gondolata akkor fogalmazódott meg , amikor saját éttermükbe kerestek természetes alapanyagokból készült, tartósítószer mentes szörpöket. Mivel hosszas keresgélés után sem találták meg az igazit, arra jutottak, hogy inkább megfőzik maguknak.

2016-ban ugrott a Tikkadt Szöcske kóla a magyar piacra. Fő hozzávalójuk a kóladió gyógynövényből származó kivonat, amely az ital természetes koffeinforrásaként is szolgál. Édesítésére jó minőségű répacukrot, a cukormentes változatnál pedig sztíviát használnak. Minden felhasznált alapanyaguk vegán.

A Cseri Pincészet vezetője, Norbert hét évet töltött a Pannonhalmi Apátsági Pincészetnél s fél évet a Konyári Pincészetnél, hogy megismerhesse, hogyan készülnek a kedvenc vörösborai. Boraikat tekintve a minőség számára a legfontosabb, melynek érdekében bármilyen megfeszített munkára hajlandó.

Mucsi Zalán, a Grál pincészet tulajdonosa egy a Pelzberg-dűlőben található romos pincébe szeretett bele, amit aztán az esküvőn összetáncolt pénzből vásároltak meg 2008-ban és ezzel kezdetét vette a birtoképítés. Az 1880-ban épült présházat renoválták, szőlőt telepítettek, a többi mára már történelem.

Kovács László 1999-ben alapította a jelenlegi Kovács Borászatot, és gazdagította saját dűlőkkel a nagyszülőktől örökölt szőlőbirtokot. 2011-ben a borász lánya, Kovács Zita szintén visszatért az elődök hagyományához, így ma már ő is a családi vállalkozás oszlopos és lelkes tagja édesapja mellett. Innen a Kovács és Lánya név.

A Nagygombosi Borászat mátrai otthona egyike azon északi fekvésű borvidékeinknek, ahol a déli országrészeknél kiegyenlítettebb éghajlat miatt a szőlő érése lassabban, egyenletesebben megy végbe. Így egy ízgazdag rozéalapanyag fejlődik, amely megőrzi élénk, üdítő savait.

divider

Természetes szépségápolás

 

Az ArtNatura termékekről megálmodójuk, Évi ezt mondja: "Minden termékemhez körültekintően választok összetevőt. Nem az alapanyag ára határozza meg, mi kerül a szappanokba vagy a krémekbe. Az alábbi fogalmakat tartom szem előtt: tisztán természetes, fenntartható forrásból, állatkísérlet nélkül, újrahasznosítás, saját kézzel készítés, vegán."