Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Kezdődik az ovi! Immunerősítés okosan

Kezdődik az ovi! Immunerősítés okosan

 

Az első őszi napok visszarántják a szülőket a szorgos hétköznapok egymásutánjába, és ahogy beköszöntenek a hűvös reggelek és pirosodnak a nózik, az immunerősítés is egyre fontosabbá válik. Vannak, akik a természetes módszerekre, gyógynövényekre és rendszeres mézfogyasztásra esküsznek, mások gumivitaminnal, rágótablettával vagy különféle étrend-kiegészítőkkel próbálják fitten - és emellett persze intézményben - tartani a csemetét. 

De vajon van-e szüksége az ovisoknak bármilyen immunerősítés alkalmazására? Hogyan biztosíthatjuk, hogy csemeténk ellenálló legyen az őszi-téli nyavalyákkal szemben? Immunerősítés okosan Ambrus Éva, a ManóMenü háziasszonya segítségével!

 

Az ovikezdés és az immunrendszer

A néhány hetes - vagy nagyobb tesók, gondoskodó család megléte esetén akár hónapokon átivelő - nyári szünetet követő nagy egymásra találásban szinte azonnal megjelennek a különféle gyerekbetegségek, nátha és köhögés. Ennek oka, hogy a közösségbe (vissza)kerülve a gyerekek egyedi baktériumflórájának elemei keverednek, ezáltal terhelést jelentenek az immunrendszer számára. Ez részben előny, hiszen a megnövekedett fertőzési nyomás hosszabb távon elősegíti az immunrendszer fejlődését, másrészt azonban hátrány, mert az első időszakban gyakrabban alakulnak ki ilyen-olyan megbetegedések.

Természetes, hogy szülőként - különösen gyesről visszatérő munkavállalóként - rettegünk a gyakori megbetegedések okozta kellemetlenségektől, de valójában az elfogadáson kívül nem sokat tehetünk. Illetve valami azért mégiscsak van a kezünkben az immunrendszer védelmére!

 

A kiegyensúlyozott étrend a legjobb immunerősítő

Amennyiben az édesanya egészséges és változatosan táplálkozik, hat hónapos korig a babák egyetlen szükséges immunerősítő ‘vitaminja’ nem más, mint maga az anyatej. Emellé semmilyen további kiegészítésre nincs szükség a kezdeti időszakban kötelező K-vitamin, valamint az erősen javallott D-vitamin cseppek kivételével.

Mivel hazánkban a lakosság nagy része D-vitamin-hiányos és a napsütéses órák száma sem elegendő a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez szükséges D-vitamin előállításához, a D-vitamin-pótlás a későbbiekben is javasolt. Megfelelően összeállított, zöldségekben, gyümölcsökben, finomítatlan szénhidrátokban és fehérjében gazdag, egészséges étrend esetén azonban ovis korban sincs szükség további immunerősítő alkalmazására.

Ha azonban gyermekünk bármilyen okból diétát követ, ha vegán vagy vegetáriánus életmódot folytatunk, mindig egyeztessünk a szükséges ásványi anyagok és vitaminok pótlásáról a háziorvossal vagy a gyermekgyógyásszal!

 

 

D-vitamin-pótlás az immunerősítés biztosítására

Egy 2013-as kutatás tanúbizonysága szerint a téli időszak végére a magyar emberek mintegy 95%-a szenved a D-vitamin-hiány tüneteitől, ezért november 1. és március 31. között mindenkinek erősen ajánlott a D-vitamin-pótlás. A szükséges mennyiség életkortól függően eltérő lehet, melynek megállapítására a felnőttek számára vérvétel, a gyerekek számára általános ajánlás áll rendelkezésre.

A javasolt napi D-vitamin mennyiség koraszülött csecsemőknél napi két, időre született csecsemőknél egy csepp Vigantol, lehetőleg a szoptatás alatt a nyelvre cseppentve. Egy éves kor után az adagolás egészséges időszakban napi egy csepp, betegség esetén azonban időszakosan - egy-egy hétre - a mennyiség a duplájára is növelhető.

 

Óvatosan az immunerősítő vitaminok használatával!

A legtöbb szülő gondoskodni szeretne gyermeke egészségének fenntartásáról, ezért a multivitaminok, gumivitaminok, étrend-kiegészítők és más immunerősítők rendkívül népszerűek a kisgyermekes családok körében. Fontos tudnunk azonban, hogy ezeket a készítményeket hosszú időn át rendszeresen alkalmazva többet ártunk csemeténknek, mit amennyit használunk velük! 

A nagy mennyiségben bevitt vitamin ugyanis nem tárolódik automatikusan a szervezetben, hanem a vizelettel együtt kiürül. Ez azonban feleslegesen terheli az emésztő- és kiválasztórendszert, folyamatosan dolgoztatja szervezetünket, miközben ezeket a készítményeket bőven elegendő volna csak időszakosan, kúraszerűen alkalmazni.

Ne feledjük! A legtöbb, amit gyermekünk immunrendszerének erősítése érdekében megtehetünk az, hogy egészséges, változatos és izgalmas étrendet állítunk össze számára, kerüljük a finomított szénhidrátokat és a túlzott cukorfogyasztást, biztosítjuk a gyerekek érzelmi-pszichés egyensúlyát, valamint rendszeres pihenését és a napi D-vitamin szükségletet. Sőt, járjunk elől jó példával és magunkról se feledkezzünk meg!