Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Kérdezz-felelek, tabutémákról is

Kérdezz-felelek, tabutémákról is

Edukációs villámkérdésekkel bombáztuk a Szépség Hónapja kapcsán a legnagyobb partnereinket szájápolás, testápolás és intim higiénia témákban. Reméljük, hogy érdekes és tanulságos lesz számotokra ez a blogbejegyzés, és tudunk újat mondani nektek a hétköznapi rutinjaitok kapcsán is.

 

Mennyi időnként kell legkésőbb lecserélni a fogkefét, és miért fontos ez? 


A Colgate válasza: 3 havonta érdemes cserélni a fogkefét, vagy minden megbetegedés után. Ugyanis egy elhasznált fogkefe kevésbé hatékonyan távolítja el a lepedéket a fogakról és az ínyről, ezáltal növekszik a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázata. Egy új fogkefe 95%-kal jobban tisztít. Előzd meg, hogy fogkeféd sörtéin elszaporodjanak a baktériumok, és cseréld le a fogkefédet negyedévente a jobb szájhigiéniáért!

 

Melyik fogunkat mossuk meg legkevésbé, és melyik a legjobb technika a fogmosáshoz, hogy minden fogunkat egyformán elérjük? 


A Parodontax (Dr. Bátorfi Béla) válasza: A leghátsó fogakat és a bölcsességfogakat lehet legnehezebben elérni a fogkefével, főleg azok hátsó felszínét, azon belül is különösen a felsőket, mert azokat nem is látjuk.
Mossuk meg a fogainkat naponta kétszer két percig, minden nap egy kifejezetten a fogíny egészségéért kifejlesztett fogkrémmel. Használjunk olyan manuális, vagy elektromos fogkefét, amely kis fejjel és puha, kerek sörtékkel rendelkezik, és fordítsunk különleges figyelmet a fogíny peremére.
A fogkefét úgy helyezzük a fognyakra, hogy a fogak tengelyével kb. 45 fokos szöget zárjon be. Apró, körkörös mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket a fogakról, illetve az íny széléről, vízszintes sikálást csak a rágófelszínnél szabad alkalmazni. Használjunk fogselymet, vagy fogköztisztítót a plakk olyan nehezen hozzáférhető helyekről történő eltávolítására, mint a fogközök, vagy a száj hátsó része. Rendszeresen keressük fel a fogorvosunkat.

 

Miben segíthet a szájvíz, amiben a fogmosás és a fogselyem használata nem elég - azaz mivel győznétek meg a szájvizet sosem használókat a szükségességéről?


A Listerine (JNTL) válasza: Bár a fogmosással és egyéb mechanikus módszerekkel a fogak felszínéről eltávolítható a lepedék, a fogak a baktériumoknak kitett szájüreg körülbelül 25%-át teszik ki. Ezért érdemes a mechanikus tisztítást kiegészíteni szájvizes öblögetéssel, hogy teljesebb legyen a szájápolás.

 

Gyakran olvasni egy-egy terméken, hogy bőrbarát pH-értékű. Miért fontos a bőr pH-értéke és mi történik, ha megborul ez az érték?


A Nivea (Beiersdorf) válasza: A pH-érték azt mutatja meg, hogy mekkora a sav koncentrációja a folyadékokban. Mivel a bőr főleg vízből áll, megvan a saját pH-szintje. A bőrünk enyhén savas, amit saját anyagai, a faggyú, az izzadság és a víz okoznak. Ez fontos szerepet játszik a megfelelő bőrápolásban: a savköpeny átlagos pH-értéke ugyanis 5,5. Viszonyításképpen: az egyszerű szappan pH-ja ennél magasabb, így tisztításnál a bőr savassága emelkedik. Csak az egészséges, normál bőr képes visszaállítani ezt az értéket a természetes szintre rövid időn belül. Ha túlzásba viszed a fürdést vagy a zuhanyzást, az ronthat bőröd állapotán, és károsodhat a védelmi funkciója is.

 

Mi okozza a kellemetlen illatokat a hónaljunknál, és hogyan képes egy dezodor hatástalanítani a testünk eme reakcióját akár egész napra?


A Rexona/Axe/Dove (Unilever) válasza: A köztudattal ellentétben, az izzadságnak nincs szaga. Áttetsző, szagtalan folyadék, ami főleg vízből, sóból, fehérjékből és olajokból áll. Azt a szagot, amit mi „testszagnak" hívunk, a baktériumok okozzák. A testünk több millió olyan ártalmatlan baktériumnak ad otthont, amelyek elősegítik a bőr természetes védelmét. Nedves, párás, tápanyagban gazdag környezetben élnek és szaporodnak – például a hónaljunkon. A baktériumok az izzadságból táplálkoznak, lebontják azt, miközben nagyon jellegzetes – ecet-, sajt- vagy hagyma- – szagú melléktermékeket állítanak elő. A testszag oka minden embernél más és más lehet. De legtöbb esetben a testszag fő okai az izzadságmirigyek és a bőrünkön élő baktériumok.

Az emberi testen kétféle izzadságmirigy található: ekkrin és apokrin. Az ekkrin mirigyek az egész testünkön megtalálhatóak. Az általuk kibocsátott verejték főleg vízből áll, mely lehűti a bőrünket, amikor testünk túlhevülne. Az apokrin izzadság mirigyek főleg a hónaljakon találhatóak és más olyan testrészeken, mint például az ágyék vagy a szemek körüli részek. Amikor az ezekből a mirigyekből származó izzadság találkozik a bőrünkön élő baktériumokkal, kialakul a testszag. Ez egy teljesen természetes folyamat, amely a pubertás során kezdődik.

Az izzadásgátlók segítenek csökkenteni az izzadság mennyiségét. Az alumíniumsók – az izzadásgátlókban található hatóanyagok – feloldódnak a bőr felületén található nedvességben. Ezáltal egy gélt képez, amely ideiglenesen elfedi az izzadságmirigyek kijáratát, és így csökkenti a bőr felszínére kerülő verejték mennyiségét. Továbbá az izzadásgátlók összetevői csökkentik a testszagot okozó baktériumok számát, így segítenek frissnek maradni.

Egy izzadásgátló egyben dezodor is lehet, ha egyidejűleg gátolja az izzadást és illatosít is. A dezodorok azonban csak elfedik a testszagot kellemes illatanyagokkal, nem csökkentik az izzadást.

 

Miért jó a vásárlónak, ha vegán minősítésű szépségápolási terméket vásárol, milyen vonzatai vannak ennek a címkének?


A The Body Shop válasza: A vegán minősítésű kozmetikumoknak számos előnye van mind etikai, mind környezeti és egészségügyi szempontból is. A vegán termékek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, állatkísérlet-mentesek, így egyetlen állatnak sem esik bántódása a termék létrejötte során. A vegán kozmetikumok gyártása általában kevésbé terheli a környezetet, nem mellesleg hozzájárulhat a vízhasználat és a mezőgazdasági területek csökkenésének mérsékléséhez, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. A vegán szépségápolási termékek kevesebb káros vegyi anyagot, és több természetes, magas minőségű növényi alapú összetevőt tartalmaznak. Ez csökkentheti az allergiás reakciók, bőrirritációk és egyéb bőrproblémák kockázatát. A növényi alapú összetevők, mint például a vitaminok, antioxidánsok és esszenciális zsírsavak elősegíthetik a bőr egészségének és megjelenésének javítását. Összességében a vegán minősítésű szépségápolási termékek vásárlása lehetőséget nyújt a fogyasztóknak arra, hogy etikusabb és fenntarthatóbb döntéseket hozzanak, miközben támogatják egészségüket és a bolygó jólétét.

 

Van olyan, hogy túl sok mosakodás? Árthat a bőrnek a túl gyakori tusfürdőhasználat pl. a nyári hőségben? És gyerekeknél szükséges a mindennapos fürdés?


A Ziaja (Superio) válasza: Habár a leggyorsabb módja a felfrissülésnek a fürdés vagy a tusolás, mégis legyünk óvatosak, mennyit mosakszunk: a túl sok (napi többszöri) tisztálkodás kiszáríthatja testünk felső hámrétegét. Bőrgyógyászok és szakértők szerint sem ártalmas, ha néha kimarad a napi fürdés, hiszen így segíthetünk megőrizni bőrünk természetes védekezőképességét. A mindennapos tisztálkodás során is ügyelhetünk arra, hogy azokat a területeket szappanozzuk be jobban (például a hajlatok területét), ahol puhább a bőr, mivel ott nagyobb a kórokozók szaporodásának és a fertőzéseknek a veszélye.

A nyári hőségben többször szeretünk a zuhany alá állni, azonban ehhez lengedhetetlen, hogy megfelelő tusfürdőt használjunk. A tusfürdő rendszeres és kitartó használatával tisztává, illatossá, puhává és hidratálttá válik a bőröd, ha azonban rosszul választasz vagy érzékenyebb a bőröd, akkor bizonyos összetevők miatt megsérülhet a bőröd védelmi rendszere, ami a kiszáradás és a viszketés mellett húzódással, kipirosodással, kellemetlen tapintással járhat együtt.

Ügyeljünk arra, hogy a gyermekeknél sem visszük túlzásba a tisztálkodást, hiszen a fiatal bőrt még jobban kiszáríthatja a szappan és a víz. Csecsemőknél nem is szükséges minden esetben a mindennapos fürdetés, hiszen az ő bőrük a legérzékenyebb: nem probléma, ha egyszer-egyszer kimarad az esti mosakodás, illetve a napi fürdetésnél is ügyeljünk, hogy kímélő termékeket használjunk. Ha a fürdetőtől a baba bőre durva, száraz, irritált lesz, ne használjuk tovább a terméket, valamint minden esetben  használjunk ápoló krémet fürdetés után, hogy hidratált maradjon a baba felső hámrétege. Nagyobb gyermekek esetében nehezebb feladata van a szülőnek: a mindennapos fürdés nagyon fontos az ő esetükben, hiszen ebben a korban tanulják el az alapvető higiéniai szokásokat a szülőktől, valamint az igény is arra, hogy a megfelelő személyes higiéniát alakítsák ki maguknak. Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk ne üljön túl hosszan a kádban, vagy álljon a zuhany alatt, illetve hogy a tisztálkodás ne az utolsó teendő legyen a nap végén, amikor már a gyermek és a szülő is olyan fáradt, hogy legszívesebben kihagyná a mosakodást, hanem inkább olyan körülményeket alakítsunk ki a fürdéshez, például játékkal, vagy jutalommal, amelyek segítségével a gyermek élményként éli meg a napi tisztálkodást. 

 

Mennyi időnként kell maximum tampont cserélni, és milyen következményei lehetnek annak, ha valaki ennél hosszabb ideig hagyja bent?


Az Always/Naturella/Tampax (Procter & Gamble) válasza: A tamponcsere gyakorisága a menstruációs időszak folyásától függ. Általánosságban ajánlott 4-8 óránként cserélni a tampont, bár soha nem szabad 8 óránál tovább benne hagyni. Ha valaki túl sokáig hagyja bent a tampont, a baktériumok elszaporodhatnak és toxinokat termelhetnek, amelyek bejuthatnak a véráramba. Ez ritkán toxikus sokk szindrómához (TSS) vezethet, amelynek súlyos tünetei közé tartozik a magas láz, hányás, hasmenés, szédülés és kiütés. A tamponok rendszeres cseréje segít megelőzni más szövődményeket is, például hüvelyi irritációt, fertőzést és kellemetlen szagot. 

 

Az inkontinencia egy társadalmi tabutéma. Milyen tényezők járulnak hozzá a kialakulásához, és mit lehet tenni a szivárgás ellen - az inkontinencia-betét viselésén túl -, mennyire visszafordítható a folyamat?


A Tena/Libresse (Essity) válasza: A leggyakoribb kockázati tényezők az alábbiak: gyakori köhögés és tüsszentés; cukorbetegség; túlsúly; visszatérő húgyúti fertőzések; prosztataproblémák; kismedencei daganatok; várandósság, többszöri szülés; változókor (menopauza). Bizonyos esetekben visszafordítható, pl. medencefenék izmainak erősítésével, életmódváltással, lézeres, vagy műtéti beavatkozással.
Az inkontinencia többféle okra vezethető vissza. Sajnos nem minden hólyag- és inkontinenciapanasz enyhíthető. Ha valaki bizonytalan az állapotával vagy a tüneteivel kapcsolatban, érdemes egészségügyi szakemberhez fordulnia, hogy megfelelő kezelésben részesüljön.

 

Miért javasolt külön intim mosakodógél, azaz miben különbözik egy átlagos tusfürdőtől? Lehetséges “helytelenül” használni?


Az X-Epil (Alveola) válasza: Bőrünk természetes pH értéke 5,5, míg az intim területek pH értéke 3,8-4,5 között mozog, ezért ha ugyanazt a tusfürdőt vagy szappant használjuk odalent is, mint bőrünk egyéb testrészeire, azok megzavarhatják a hüvely természetes védekező-rendszerét, amely a káros baktériumok elszaporodásához vezethet. Az intim mosakodógélek tejsavtartalmuknak köszönhetően segítenek megőrizni az intim területek pH értékét, így támogatva a különféle fertőzésekkel szembeni védelmet. A legtöbb tusfürdő rengeteg illatanyagot és akár parfümöt is tartalmazhat, amely szintén nem tesz jót az intim területeknek, ezzel szemben a megfelelő intim mosakodógélek szappan- és illatanyag-mentesek.

 

Bár mindenhonnan ömlik ránk a szexuális tartalom, kevés szó esik a technikai tanácsokról. Hogyan a legbiztonságosabb felhelyezni egy óvszert (hogy minél kisebb legyen az esély a szakadásra, elmozdulásra vagy szivárgásra)?

A Durex válasza: Az óvszer helyes felhelyezése nagyon fontos, főként ha az ember először csinálja. A felhelyezés megkönnyítése érdekében a fólián látható logó mutatja, hogy melyik oldalon van az óvszer alja, így még sötétben is tudod, melyik a helyes irány. Ha ez megvan, a fogazott széltől indulva nyisd ki a csomagolást. Óvatosan bánj az óvszerrel: a köröm vagy más éles tárgyak könnyen megsérthetik. A feltekert résszel a külső oldalon szorítsd a két ujjad közé az ondótartályt, majd helyezd fel az óvszert a merev hímvessző tetejére. Tekerd le az óvszert a hímvessző aljáig. Amennyiben nem tekeredik le, lehet, hogy fordított állapotban van: dobd el és használj egy újat. Bizonyosodj meg róla, hogy az óvszer nem csúszik le, és nem feszül túlságosan szorosan a hímvesszőre – ez utóbbi az óvszer szakadását okozhatja. Ejakuláció után rövid időn belül húzd le az óvszert, a hímvessző kihúzásakor szorítsd az óvszert a hímvessző tövéhez. A fóliát és a használt óvszert dobd a szemétbe. Ne húzd le a WC-n!

 

Könnyű belezavarodni az arcápolási termékek özönébe, elnézve ezt a rengeteg funkciót és hatóanyagot. Milyen alaptermékek javasoltak például egy 35 év feletti nő arcápolási rutinjába? 


A Helia-D válasza: 35 év felett csökken a kollagéntermelés, lassul a sejtek működése és regenerációja, a bőr pedig veszít feszességéből. A bőr ápolása ezért igényli a még hatékonyabb, komplex anti-aging formulák használatát, és minél több ilyen hatóanyagot használunk, annál hosszabban maradhat fiatalosabb, egészségesebb és feszesebb.

Reggeli rutin:

  • C-vitamin szérum (fokozza a fényvédő hatását)

  • Nappali ránctalanító krém (ránctalanító peptid, hialuronsav és niacinamide tartalmú)

  • Fényvédő arckrém

  • Szemránckrém

Esti rutin:

  • Arclemosó

  • Peptides szérum vagy Retinol szérum

  • Éjszakai ránctalanító krém (hialuronsav és retinol tartalmú)

  • Szemránckrém

 

Hány naponta ideális hajat mosni? Mi lehet a következménye a túl gyakori, illetve a túl ritka hajmosásnak?


A L'Oréal válasza: Általánosságban 2-3 naponta érdemes megmosni hajunkat, a természetes olajok egészséges egyensúlyának megőrzése és hajunk tisztán tartása érdekében. Azonban a hajmosás gyakorisága egyéni tényezőktől, hajunk típusától, fejbőrünk egészségétől függően változhat. A túl gyakori hajmosás eltávolítja a természetes olajokat a fejbőrről, ami irritációhoz, kiszáradt és viszkető fejbőrhöz, illetve töredezett hajhosszhoz vezethet. Ha viszont nagyon ritkán mosunk hajat, akkor az olajok, a levegőben lévő por és szennyeződések felhalmozódnak a fejbőrön és a hajszálakon. Ez zsíros, piszkos megjelenéshez vezet, illetve hozzájárulhat az olyan komolyabb fejbőrproblémákhoz is, mint a korpásodás.

 

Sokan csak arra figyelnek, hogy mit visznek be a testükbe (élelmiszerként), de arra nem, hogy mit visznek fel a testükre. Miért érdemes kizárólag természetes összetevőket felvinni a bőrünkre? Milyen előnyei vannak, ha valaki natúrkozmetikumokat választ? 


A Mix Your Nature válasza: Bár sokan nem így gondolnak rá, a bőrünk a legnagyobb szervünk, így nagyon fontos megfelelően gondoskodni róla – külsőleg és belsőleg egyaránt. A bőrünk nagyon fontos védekező- és jelzőrendszer is számunkra. Megvédi testünket a külső hatásoktól, és azonnal jelzi, ha a belsőnkkel – legyen szó a szervezetünk többi részéről vagy lelki bajokról – valami nincs rendben. Ahogy az étkezésünkben sem tanácsos csupa feldolgozott élelmiszert és kemikáliát bevinni a szervezetünkbe, ugyanez a bőrünkre is igaz.
A piacon levő termékeknek természetesen rengeteg előírásnak kell megfelelni, és teszten kell átesni, de ezek a vizsgálatok nem veszik figyelembe az egyes összetevők kumulatív hatását, így mindenképpen érdemes átgondolni, hogy milyen kozmetikumokat használunk, és azok közül melyeknél vagyunk nyitottak arra, hogy természetes alternatívákra váltsunk. Sokszor egy natúrkozmetikummal akár több terméket is ki tudunk váltani (pl. gyulladásgátló és hidratáló), ezáltal nem kell ezekre a lépésekre külön-külön terméket használni.