Tudj meg többet a kávékról

Tudj meg többet a kávékról

 

Kedves Érdeklődők!

 

Engedjétek meg, hogy bemutatkozzam, Tóth Sándor vagyok, akit a kifli.hu felkért, hogy egy ideig legyek a kávés kalauzotok. Megkért, hogy legyek segítségetekre a kínálat kialakításában és annak folyamatos frissítésében, így nyilván tőlünk is találtok majd néhány finom tételt. Megkértek, hogy próbáljak érdekes és hasznos információkat megosztani veletek, amik tágítják az ismereteiteket, és segítségetekre lehet később a kávéválasztásban.

 

Ahhoz a tömeghez tartozom, akit az első meghatározó kávéélmény a napsütötte Itáliában ért.

 

Kétségtelen, hogy a környezet, az „Olaszban vagyunk” érzés jelentősen hozzájárult az élményhez, de azt is be kell vallanunk, hogy 1997 környékén a hazai kínálatban hozzá fogható, de még hasonló sem nagyon volt fellelhető. Így döntöttem el, hogy kávékereskedő leszek, és találtam rá egy 1927-ben alakult pörkölő műhelyre, akikkel azóta is együtt dolgozom. 

 

2012-ben létrehoztam a Lucky Cap Micro Roastery kávépörkölőt és azóta pörkölünk zseniális speciality kávékat kávéházaknak, éttermeknek, kávékedvelőknek, nem mellesleg Orosz Ákos Coffee in Good Spirits Barista világbajnok kávéját is mi pörköltük, ami hozzásegítette a világbajnoki címhez.

 

2017-től az itthoni munkám mellett egy különleges Costa Rica-i projekten dolgozom. A magyar származású Bányai László ültetvényén termelünk speciality minőségű kávékat, aminek jelentős részét itthon, Magyarországon értékesítünk, de van néhány külföldi partnerünk is, aki ragaszkodik hozzá. A termesztés feladatait László végzi, akivel napi szinten egyeztetjük az elvégzendő feladatokat. A szüretet, a fermentációs folyamatokat jó magam és csapatom végezzük el, majd a szárítást ismét László feladata. 2018-tól különböző kísérleteket végzünk a kávé fermentációjával kapcsolatban és ezekből a kutatásokból merítve készítjük finomabbnál finomabb kávéinkat.

 

Remélem Te is elfogadsz erre a néhány hónapra, és élvezni fogod a közös utazást. Ígérem, hogy a sznobizmus legcsekélyebb szikrája sem fog megjelenni mondandómban, őszintén, a realitások talaján maradva minden kávé iránt érdeklődőre figyelni fogok.

divider

Néhány éve egy kávékóstoló alkalmával baráti hangvételű szakmai vitába bocsátkoztam egy barista kollégával. Egy nem túl finom kávé volt a vita tárgya - hisz van ilyen is – ahol egy ízhiba megfelelőjét akartuk megfogalmazni. Ekkor jöttem rá, hogy igazából ugyan arról beszélünk, de más íz emlékeink vannak, és ebből a felismerésből alkottam meg az egyik kedvenc kifejezésemet az „Ízmúzeum”-ot. Miért kezdtem ezzel a történettel a gondolatmenetet? Egyszerű! Az ízmúzeumainkban szinte mindegyikünknek más tárlatban, más vitrinben található a kávé, ez pedig azt jelenti, hogy egy adott kávékategórián belül a minőségről nem csak érdemes, hanem kell is beszélni, viszont az ízlés mindenkinek a saját szuverén birodalma.

 
divider

Azoknak, akik kíváncsian kóstolnának egy klasszikus karakterű BIO kávét például a Machu Picchu vidékéről a Skót Café Directtől. Érdekes koncepcióval egy egészen jó BIO kávét találunk a csomagban, korrektül ötvözve a dél amerikai édesebb kávékaraktert a magaslati kávék egyedi jegyeivel. 

 

Gazdag és lágy íz, fekete csokoládé és mogyoró tónusokkal. Szélsőséges tengerszint feletti magasságban termesztették a perui Andok inka régiójának szívében a Machu Picchu szent hegy közelében. 100% Arabika. A pörkölés foka 4/5. SCA-pontszám: > 82 (minőségi kávé) a Specialty Coffee Association által. Ezt a minőségi kávét (angl. specialty coffee) a legjobb minőségű kávészemekből állítják elő és az leggyakrabban az arabica. 

divider
Egy modern, különleges („specialty”) minőség, a feltörekvő új őrület iránt érdeklődők, akik örömmel fogyasztanának mondjuk a mi műhelyünkből a Lucky Cap-től egy natural eljárással feldolgozott, bitang finom „újhullámos” Etióp kávét. Az „ŐS” kávét, a maga végtelen fűszerességével, jó értelembe vett cefrésségével, elegáns savaival és a nagymama baracklekvárjával a csészében. Mondhatnám azt is, hogy bármilyen eszközhöz előszeretettel ajánljuk, de kiemelten izgalmas espresso, kotyogós, vagy török kávé elkészítésére.
divider
Azoknak, akik a temesvári származású Illy Ferenc receptjével készült kapszulát rendelnék meg boldogan. Bár egyedi méreténél fogva eleve a típust kedvelők fogják vásárolni, számukra azonban a Trieszti iskola karakterét stabilan mutatja meg.
divider

Azoknak akik egy jól ismert és kedvelt ízt keresnek például a Tchibo Barista Espresso személyében, ami szakítva minden hagyománnyal jelentősen hosszabb pörkölési profillal készült. A német és az olasz kávé stílust ötvözve egy markánsabb karaktert képviselve a csészében megfelelő választás lehet a klasszikusabb kávé stílus kedvelőinek. Szerintem az automata gépekben érdemes vele próbálkozni.

divider

Nyilván nem tudjuk a hazai, vagy a világpiac teljes kínálatát felvonultatni, de minden területre, stílusra, feladatra kínálunk alternatívát. Külön örömmel töltött el, hogy az elképzelésünk mindemellett egy irányba mutatott - a kínálatban jóval az átlag feletti, hazai pörkölőktől származó kávé legyen és ezekkel a kiváló műhelyekkel közösen dolgozva, hasznos információkkal tájékoztassuk a fogyasztót. Ismertessük meg vele ezt a világot is, amennyire lehetőségünk van rá, bátorítsuk a kalandozásra. Ezeken túl pedig termék stílustól, kategóriától függetlenül próbáljunk meg a kávéról és annak javasolt elkésztéséről hasznos információkat átadni. Ez a szándék vezérelte az induló választék összeállítását és fogja alakítani a kínálat folyamatos változását, bővülését.

 
divider

Ajánljuk még a következő speciality kávékat, a Casino Mocca-tól

 

Casino Mocca - Bányai COSTA RICA

narancs ∙ vajkaramella ∙ dió

 

Bányai László kávéültetvényét Lourdes de Naranjo település közelében találjuk, a számtalan neves kistermelőt felvonultató West Valley mikrorégióban. Az 1450 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő birtokon elsősorban Caturra és Catuai fajtákat termesztenek, melyeket jellemzően félszáraz, honey eljárással dolgoznak fel.

Costa Ricában nagyjából 50.000 kávétermelő dolgozik, akiknek 90%-a nem szüretel többet 100 zsáknál egy szezonban. A kávé export nem te­szi ki a globális kávéfogyasztás 1%-át, mégis nagy megbecsülés övezi az országot a kávétermesztés világában. Kis területe ellenére földrajza rendkívül változatos, és számos mikrorégióra oszlik. Napjainkban a nyomonkövethető, területszelektált kávétermesztésre rendezkedtek be, emellett óriási figyelmet fordítanak feldolgozó állomásaik inf­rastruktúrájára és tisztaságára. A helyi törvények tiltják a robusta termesztését. Caturra, Catuai, Gesha, Bourbon, SL-28, Villa Sarchi és Villalo­bos arabica variánsok teremnek az ország nyolc régiójában, melyekből az öt legnagyobb: Tarrazú, West Valley, Central Valley, Tres Rios és Brunca.

Casino Mocca - AGUALINDA KOLUMBIA

narancshéj ∙ tejkaramella ∙ dió

 

A 60 hektáros Finca Agualinda, az Echavarria csalad Santa Barbara Estate névre hallgato farm-komplexumanak

egyik eleme. Az antioquiai Andokban megvásárolt kis farm három évtized alatt egy sajat feldolgozo üzemmel rendelkező, 350 hektaros családi birodalomma nőtte ki magat. Az Agualindarol érkezett kávenk 48 órás fermentációt kovetően nedves eljarassal lett feldolgozva.

 

A világ összes kávétermelésének 30–35%-át adó Brazília mögött közvetlenül a második helyen, 12%-kal Kolumbia áll. A nagy tengerszint feletti magasságának, a minőségorientált szüretnek és a kis tételekre fókuszáló ültetvényeknek köszönhetően a kolumbiai kávék kiváló minőségűek. A helyi kistermelők érdekeit a jól szervezett Kolumbiai Kávétermelők Szövetsége képviseli. Egy ilyen szervezetre szükség is van, hiszen több, mint 60.000, 1200 – 2000 méter magasságban, 2 hektárnál kisebb területű ültetvényen gazdálkodó termelőt találunk az országban. Az Andok hegyvonulatai nemcsak különböző régiókra darabolják Kolumbiát, de számos egyedi mikroklíma létrejöttéért is felelősek.

divider