• Kedves Kiflis! Készülj fel előre velünk - tömeg és sorban állás nélkül - a május 19-20-ai munkaszüneti napokra! Pünkösdkor ugyan mi is zárva tartunk, de előrendelést természetesen fogadunk.
Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak

Beteg a gyermeked? – ilyen ételekkel kínáld, amikor gyengélkedik

 

Tél végére általában már gyengébb a gyermekek immunrendszere, fogékonyabbak lehetnek a betegségekre, így felmerülhet a kérdés, hogy milyen étrendet célszerű követni betegség esetén.

Függetlenül attól, hogy torokfájással, magas lázzal, gyomorbántalmakkal vagy egyszerűen egy megfázással küzd a gyerkőc, a beteg gyermekekre vonatkozó általános irányelvek ugyanazok.
 

A folyadékpótlás a legfontosabb teendő

Amikor a kisgyermekek betegek, nem ritka, hogy nincs étvágyuk, nem akarnak szilárd ételeket enni. Ehhez társulhat, hogy letargikussá válnak, nem akarnak még inni sem. Sajnos a kiszáradás gyakori a probléma, főleg, ha hányás és hasmenés is szerepel a panaszok között. 

Kiszáradás akkor következik be, ha több az ürített folyadék mennyisége, mint a bevitt mennyiség.

Kiszáradás jelei - ezekre figyelj: 

Karikás szemek, száraz ajkak, ráncolható bőr, acetonos lehelet. Súlyos jel, ha nem vagy alig pisil a gyermek, száraz a pelenka ill. a kifejezett bágyadtságot, aluszékonyságot észlelünk. Legfontosabb annak eldöntése, meddig mehet el a szülő az önálló otthoni ápolásban. Ezt nem könnyű eldönteni, de itt is érvényes az alapszabály: ha kétségeid vannak, inkább konzultálj a gyermekorvossal.  
 

Hogyan lehet megelőzni a kiszáradást kisgyermekeknél

Kínáljunk vizet neki minél gyakrabban, ha egy-egy korty vizet iszik, az is sokat számít. 

- Hányás esetén csak óvatosan szabad folyadékot itatni, a gyermeket gyakran kb. 10 percenként kínáljuk meg néhány korty, vagy néhány kanál folyadékkal. A sokszor keveset elv eredményes lehet, természetesen nagy türelmet, odafigyelést igényel. Nagyobb mennyiségek a hányást provokálhatják.

- A legtöbb friss gyümölcsnek magas a víztartalma. Ha nincs kedve inni, de étvágya van a gyerkőcnek, kínáld gyümölccsel vagy gyümölcslével.

- Léteznek olyan készítmények, rehidratáló porok, vagy italok, amelyek optimális koncentrációban tartalmaznak ásványi anyagokat, és az energia-bevitel szempontjából fontos cukrot. Ezek a készítmények is segítenek az enyhébb lefolyású kiszáradásnál a folyadék- és elektrolit-egyensúly helyreállításában. Persze minél több úton következik be folyadékvesztés, annál gyorsabban léphet fel a kiszáradás. A betegség súlyosságát, elhúzódását befolyásolja a gyermek életkora is, minél kisebb a beteg, annál veszélyeztetettebb.

 

 

Milyen ételeket adjunk beteg kisgyermekeknek?

Korábban azt javasolták, hogy a beteg gyerekeket diétás ételekkel célszerű etetni, hogy gyorsabban gyógyuljanak pl: banán, rizs, almaszósz, pirítós stb. 

A legfrissebb ajánlások szerint viszont nem ez a legjobb út, inkább a normál étrendet javasolt tartani, mely tápláló ételeket biztosít a kicsik számára, hisz nekik akkor is szükségük van kalóriára, fehérjére, egészséges zsírokra, vitaminokra és ásványi anyagokra, amikor betegek. 

Gyomorrontás esetén kerüljétek a zsíros ételeket, helyette keményítőben gazdag opciókat válasszatok, például sima tészta, száraz pirítós.

 

Mit egyenek a babák, ha betegek?

A babáknál ugyanúgy a megfelelő folyadékbevitelre van szükség, mint a nagyobb gyermekeknél. Esetükben az anyatejjel és a tápszerrel jelentős mennyiségű kalóriához jutnak. Ha gyermeked többször szeretne szopizni, vagy többet szeretne inni az üvegből, amíg beteg, akkor hajrá! 

Viszont, ha gyermeked nem hajlandó meginni az anyatejet vagy a tápszert, és a kiszáradás bármelyik jelét tapasztalod, azonnal keresd fel a gyermekorvosotokat.

A beteg csecsemőknek adandó vagy kerülendő ételeket illetően nincs eltérés a kisgyermekeknél írt ajánlásnál, természetesen csak a hozzátáplálás időszakában már bevezetett alapanyagokat kínáljátok.

 

Hogyan térjünk vissza a normál rutinunkhoz

Amikor a gyerkőcök betegek, a szabályok és a bevált rutinok általában felborulnak. Emiatt ne érezz bűntudatot, viszont fontos, hogy mikor túlvagytok az adott betegségen, apró lépésekkel próbáld visszaállítani a normál étkezési szokásaitokat.