Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Húsvéti csemegék: mit eszik a baba húsvétkor?

Húsvéti csemegék: mit eszik a baba húsvétkor?

 

Az ünnepek elmaradhatatlan velejárói a nagy családi trakták, amikor a sok finom falat fölött végre jut idő beszélgetésre, ráérős étkezésekre és persze egymásra. Magától értetődő, hogy az ünnepi sürgés-forgásból a babákat, tipegőket sem szeretnénk kihagyni.

A menü összeállításakor azonban fontos szem előtt tartani az aprónép szükségleteit és igényeit is. Válasszunk manókompatibilis ételeket vagy fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy a közösből mit eszik a baba húsvétkor!

 

 

Húsvét allergének nélkül

Általános érvényű szabály, hogy ünnepi időszakban, erősen terhelt központi ügyeletek működése idején új ételek bevezetésére ne kerüljön sor. Így elkerülhetjük, hogy egy erősen hasfájós, allergiás reakcióktól szenvedő kicsivel kelljen várakoznunk valamelyik SBO-n vagy biztonsági okokból kórházi megfigyelésben töltsük az ünnepet.

A tojás, a tej, a sajt, a füstölt húsok és magvak kóstolására annyi csodás nap áll még rendelkezésünkre! Így ha eddig nem tettük, ne most kezdjünk kulináris kalandozásba a kicsivel. (A felnőtteknek ettől még szabad a vásár, természetesen.)

 

Mit NE egyen a baba húsvétkor?

A tavaszi első zöldek csábítónak tűnhetnek, ugyanakkor a retek, az újhagyma, a torma még mind túlzottan csípősek az apróságoknak. Ráadásul - hacsak nem háztáji, otthon termelt és ellenőrzött minőségű termények között válogatunk - ezeknek az üvegházi vagy fóliában termelt zöldségeknek szabadföldben termett változataiknál jóval nagyobb a nitráttartalma, így babával mindenképpen kerülendők. 

7-8. hónapos kor alatt kerüljük a tojást és ha ezidáig nem vezettük be, a halat és a joghurtot, túrót is. A 11-12. hónap tájékán - ha már van tapasztalatunk - kis mennyiségű, hőkezelt (!) diót, mákot, mogyorót, ételbe kevert tejet már fogyaszthat a kicsi.  Egy éves kor alatt szigorúan tilos azonban a házi majonéz és a füstölt sonka, melyek a nyers tojás, illetve az előállítás, illetve a sótartalom miatt nem valók a kicsinek. Az alkoholtartalmú desszertek és itókák pedig értelemszerűen kerülendők akkor is, ha kinézi őket a szánkból a baba.

 

 

Húsvéti menü tippek babás és kisgyermekes szülőknek

No de ha minden tilos, akkor mit egyen a baba? A bababarát foszlós húsvéti kalácsot nyugodtan elkészíthetjük a család-apraja nagyjának és - ha már bevezettük az összetevőket- egy könnyed és enyhén fűszerezett túró- vagy halkrém is jó választás lehet.

A 7. hónaptól kis mennyiségben tojást is falatozhat a kicsi és a már ismert zöldségkrémek, babasütik és főtt húsok is nyugodtan kerülhetnek a menübe. 

A legfontosabb azonban az, hogy édesanyaként ne csak a családra és a minőségi étkezésekre, hanem önmagunkra is gondoljunk! Az ünnepekből a család legszívesebben a közösen töltött boldog percekre emlékszik majd vissza, így grandiózus tálalás mellett - vagy helyett - töltsünk időt békében azokkal, akiket szeretünk!