Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Mikor és hogyan kezdjük a hozzátáplálást?

Mikor és hogyan kezdjük a hozzátáplálást?

 

A hozzátáplálás megkezdése mindig egy nagy mérföldkő a baba és a szülők életében. Főképpen az első gyerekes anyukák (és apukák!) ilyenkor tele vannak kérdésekkel, kételyekkel, félelmekkel. Természetesen nem könnyíti meg a feladatot, hogy manapság már rengeteg ellentétes információ és irányzat kering a neten hozzátáplálást illetően, így könnyű még inkább elbizonytalanodni a dolgunkban.

 

Tapasztalatom szerint már az nagyobb magabiztosságot adhat, ha átgondoljuk a kereteket: ha a mikéntek, a hogyanok, az eszközök és a lehetőségek fel vannak mérve, már van némi mankó a hónunk alatt!

 

Nulladik lépésként érdemes a nálunk tapasztaltabbakhoz fordulni! Noha minden kisgyerek más, és - szerencsére - a hivatalos ajánlások és hozzátáplálási táblázatok is változnak, érdemes lehet a család és a barátok körében tájékozodni! Kezeljük persze óvatosan a kapott tanácsokat: egyrészt a fent említett változások miatt, másrészt pedig mert ha valamit túlzottan az elvárásoknak megfelelően szeretnénk véghezvinni, az tuti biztos, hogy a dolog az ellenkezőjeként fog elsülni. De hát pont ez a szép a kisgyermekes életben, nem?

 

Ha kicsit tájékozódtunk a témában - akár az ismerősöktől, akár a ManóMenü oldalakon - , akkor az alábbi lépésekkel érdemes előkészítenünk a hozzátáplálást:

 

1. lépés – Győződjünk meg róla, hogy babánk készen áll a hozzátáplálásra!

 

Nem hangzik túl bonyolultnak…. de hogyan is lehetünk valóban biztosak benne, hogy itt az idő az anyatejen/tápszeren kívül mást is adni kismanónknak?

Az Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozási Társaság (ESPGHAN) 2017-es ajánlása alapján a csecsemők hozzátáplálását nem javasolja a 4. hónap (17 hetes kor) előtt elkezdeni, de azt is megemlíti, hogy ne halasztódjon el a 6. hónap (26. hét) után.

Hazánkban a legelterjedtebb ajánlás, hogy a hozzátáplálás megkezdésével várjuk meg a baba 6 hónapos korát.

Koraszülött babák (betöltött 37 hetes kor előtt született) hozzátáplálása egyedi lehet, ezért mindenképpen a babát kezelő orvossal/ orvosokkal konzultáljunk a megkezdés előtt!

Ugyanakkor mint tudjuk, minden baba más és más; így érdemes lehet egyéb látható jelekre is odafigyelni, például:

- A baba nyakizomzata kellőképpen erős, biztosan tartja a fejét.

- Segítséggel biztosan ül, illetve ölben tartva képes ülő helyzetben maradni.

- Tárgyakért nyúl, megfogja és a szájába teszi őket.

- Rágó mozdulatokat végez.

- Nézi, ahogy eszünk és láthatólag szívesen megkóstolná az ételeket.

 

Fontos: Amennyiben úgy érezzük, hogy a babánk már 6 hónapos kora előtt készen áll a hozzátáplálásra, minden esetben egyeztessünk a védőnővel vagy az orvosunkkal, mielőtt valóban nekikezdünk!

 

2. lépés  – Gondoljuk át, hogy melyik hozzátáplálási módszert /megközelítést/ részesítjük előnyben!

 

Több különböző alternatíva közül választhatunk:

Kanalas / Pürés hozzátáplálás – a püréktől - melyek fokozatosan egyre darabosabbak lesznek -, 9-10 hónapos korra eljutunk a kézzel ehető falatkákig.

BLW – (Baby Led Weaning) – nem pürésített, hanem egyből darabos ételekkel kezdődik a hozzátáplálás; amelyben a legfontosabb, hogy a babára hagyatkozunk az etetésben, és őt is bevonjuk az étkezésbe, ha mi magunk is éppen eszünk.

BLISS – (Baby-Led Introduction of SolidS) – nagyon hasonló a BLW módszerhez, azonban hangsúlyozza annak fontosságát, hogy  a hozzátáplálást magas vas-, cink- és kalóriatartalmú ételek adásával kell kezdeni.

 

3. lépés  – Tervezzük meg a körülményeket!

 

Vegyük számba az eszközeinket, és szerezzük be, ami esetleg hiányzik! Az etetőszék, (amiben egyenesen tud ülni a baba, és a lába is alá van támasztva), törhetetlen tányérok (műanyag, szilikon, vagy bambusz), kanalak és előkék mellett szükség lehet egy turmixgépre, lemosható alátétekre, fagyasztóba való adagoló tálcákra (pürétartókra) és tárolódobozokra is!

Gondoljuk át azt is, hogy melyik napszakban szeretnénk először a hozzátáplálással próbálkozni! A legideálisabb időpont az, amikor a kicsi épp nem farkaséhes, hiszen ha a baba türelmetlenül várja a tejet, és mi pürével vagy puha zöldségdarabbal kínáljuk helyette, valószínűleg heves reakció lesz a vége. Éppen ezért a reggeli utáni, de még az ebéd előtti időpont tűnhet a legalkalmasabbnak, nem beszélve arról, hogy így az újonnan bevezetett ételre adott esetleges allergiás tüneteket is előbb észrevehetjük.

 

 

4. lépés - Válasszuk ki az első ételeket!

 

Ha a kanalas / pürés etetés mellett döntünk, érdemes először olyan ételekkel kínálnunk a babát, amelyeknek nincs különösebben erős ízük, és sokoldalúan keverhetőek a későbbiekben egyéb összetevőkkel is.

Ha a BLW szerint haladunk, akkor pedig érdemes puha gyümölcsökkel, vagy puhára párolható zöldségekkel indítanunk.

Érdekesség: Egy európai felmérés eredménye szerint (melyben 412 anyukát kérdeztek meg arról, hogy mit adtak első alkalommal a babáknak) a következő ételek kerülnek legelőször az apróságok elé:

- 21% alma

- 14% banán

- 6% zabkása

- 5% körte

- 4% édesburgonya

- 2% burgonya

- 33% egyéb ennivaló

 

5. lépés - Megfelelően készítsük elő és el az ételt!

 

- Alaposan mossuk meg a használni kívánt zöldségeket és gyümölcsöket!

- Hámozzuk meg és vágjuk nagyobb darabokra őket!

- Tegyük a darabokat egy párolóbetétbe, melyet helyezzünk egy lábosra! Engedjünk az edénybe egy pohár vizet!

- Pároljuk a darabokat puhulásig!

- A puha zöldséget vagy gyümölcsöt pürésítsük turmixgéppel! Ha kell, a főzővízzel vagy anyatejjel / tápszerrel is higíthatjuk a pürét!

 

Sült zöldségek 3 gyors lépésben:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra/gázsütőn 4-es fokozatra!

2. Válogassunk össze többféle zöldséget: például répát, édesburgonyát, cukkinit, sütőtök, pasztinákot vagy brokkolit stb.! Alaposan mossuk meg, súroljuk le, hámozzuk meg és vágjuk hosszú hasábokra őket!

3. Sütőpapíron oszlassuk szét a zöldségeket és egyenletesen kenjük meg őket ManóMenü étkezési sütőolajjal. Körülbelül 30 percig süssük 160 fokon.  (Akkor jó ha még nem túl puha, de már könnyen összenyomható az ujjunkkal!)

 

És ami a legfontosabb: kezdjünk óvatosan, kis lépésekben és haladjunk türelemmel! A hozzátáplálás nem verseny, és bizony nem az nyer, aki minél hamarabb kiváltja az összes étkezést! Figyeljünk a babánk jelzéseire, igényeire és kérdések, kétségek esetén egyeztessünk védőnőnkkel, gyermekorvosunkkal vagy egyéb szakértővel!

 

Boldog és sikeres hozzátáplálást kívánok mindenkinek!