Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Hozzátáplálás: így kezdj neki!

Hozzátáplálás: így kezdj neki!

 

Az anyatejes táplálás nemcsak a babák számára a legjobb és legegészségesebb, hanem az anyukák számára is az egyik legideálisabb megoldás. Hiszen legyen akár ütemezett, akár igény szerinti a szoptatás, a mindig tökéletes összetételű, állagú és mennyiségű babahami mindig optimális hőfokon, szuperfrissen érkezik.


Csakhogy később hiába minden praktikum és kényelem, ideje belevágni a babával a legújabb kalandba és kezdődhet a hozzátáplálás.

 


Mikor kezdjük a hozzátáplálást?


A hozzátáplálás megkezdésének időpontja minden babánál más és más, a szakmai ajánlások alapján azonban célszerű a 4. és a 6. hónap között belevágni. 


A legfontosabb kritérium azonban nem szükségszerűen a baba életkora! Sokkal inkább azt kell szem előtt tartanunk, hogy 


- a baba mutatja-e az érdeklődés jeleit (követi-e tekintetével a környezetében étkezők rágását, mutat-e érdeklődést az ételek iránt, nyúl-e értük, nyel-e, rág-e ő maga is?);


- a kicsi képes-e stabilan tartani a nyakát, illetve 


- segítséggel biztonságosan tud-e ülni a baba étkezések ideje alatt.


Ha ezen feltételek mindegyike adott, akkor legyen tél vagy nyár, belecsaphatunk a lecsóba és a jöhet az izgalmas, kalandos, pürés-párolós, finomságokkal teli hozzátáplálás időszaka!

 


A hozzátáplálás lépései


Először azt kell eldöntenünk, hogy a hagyományos pürés-kanalas hozzátáplálási módszert követjük-e (azt, ami a szomszéd Manci néni kertjéből szedett, otthon reszelt alma levével kezdődik és csirkepaprikással, meg nokedlivel végződik), vagy inkább a falatkás-csipegetős BLW-t, esetleg az ahhoz nagyon hasonló, de ráadásként magas vas-, cink- és kalóriatartalmú ételekre fókuszáló BLISS módszert választjuk. (Fun fact: Szülő tervez, gyerek választ, szóval a legjobb mindenre felkészülni!)


Ha ez megvan, már csak a házi finomságokhoz szükséges praktikus kiegészítőket, konyhai ketyeréket, kütyüket és miegymásokat kell beszereznünk. Nem kell azonban túlzásba esni! az észszerű minimummal sokkal jobban járunk, mint hogyha felvásárolunk egy komplett részleget valamelyik menő bababoltban.

 

 

Hozzátáplálás 1.0: Amire biztosan szükségetek lesz


Nem véletlenül mondják, hogy boldog mama, boldog baba, így a hozzátáplálás megkezdésekor is fontos, hogy a babára ÉS magadra is gondolj! 


Én magam természetesen az otthon készített zöldség- és gyümölcspürék mellett teszem le a voksomat és arra biztatlak, hogy amit csak lehet, készíts el te is. De ez nem jelenti azt, hogy rossz, lusta vagy nemtörődöm anyuka vagy akkor, ha elsősorban az üveges bébiételek és pürék felé fordítod a figyelmed. A közösen eltöltött minőségi idő, a megnyugvás, hogy mindig minden helyzetben tudsz előkapni a kicsinek valamilyen finomságot, az énidő is nagyon fontosak és nálad jobban senki sem tudja, számotokra mi a legjobb.


Ha azonban úgy döntesz, szívesen szánsz időt kisbabád étrendjének otthoni elkészítésére, hadd ajánljak neked néhány apróságot, amire biztosan szükséged lesz! A legjobb, ha a baba ételeinek elkészítéséhez beszerzel egy párológépet, vagy egy kisebb méretű lábost, melyet kizárólag a kicsi csemegéjének elkészítéséhez használsz majd. Ezen kívül szükséged lesz néhány kiváló minőségű szilikon pürétartó dobozra, jól jön majd két-három ruhavédő előke és persze kell majd egy-két babatányér és néhány evőeszköz is. Ha rám hallgatsz, beszerzel egy praktikus, átlátható és infóban gazdag babaszakácskönyvet, akár mindenmentes receptekre hangolva is! 

 


Indul a buli!


A hozzátáplálás megkezdése izgalmas és kalandos úton indít el titeket, melyen neked és kisbabádnak együtt kell haladnotok. A legfontosabb, hogy csak semmi nyomás, stressz és idegeskedés! Ez az ízekkel, textúrákkal, színekkel és formákkal játszó közös utazás rengeteg lehetőséget és emléket ad majd mindkettőtök számára. Engedd, hogy a kicsi megtapasztalja saját határait, kipróbálja magát, tapicskoljon, ízleljen, érezzen!


A takarítás és a maszatos ruha mind semmi ahhoz a boldogsághoz képest, amelyet az egészségesen gyarapodó, megfelelő módon fejlődő, okos-ügyes kicsik jelentenek a szülők számára. 


Fontos! Ha a kicsi nem szereti, ha a nyakához érnek, ha elutasítja az ételt, ha túl sokat vagy túl keveset eszik, ha látszólag képtelen rendesen nyelni vagy ha semmi sem tetszik neki igazán, először lépjünk hátra. Kérjük ki a gyermekorvos vagy a védőnő tanácsát, vegyük komolyan a jeleket és ha szükséges, biztosítsunk a gyermek számára időt, mielőtt újra próbálkozunk! Ha a gyermek érzi, hogy minden rendben és nincs nyomás, minden sokkal könnyebben megy majd.