• Kedves Kiflis! A pünkösdi ünnepnapokon kicsit megpihen a kiszállításunk, hogy keddtől újult erővel és emelt kapacitással támogassunk a bevásárlásban. Előrendelést viszont már most is fogadunk!
Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Harc a szúnyogok ellen

Harc a szúnyogok ellen

 

Nyáron a napégés, melegkiütés és különböző horzsolások mellett az egyik leggyakoribb bőrprobléma a szúnyogok okozta csípés. A szúnyogok nemcsak a vízparton, de otthonunkban is sok kellemetlenséget okozhatnak zümmögésükkel és csípéseikkel. Nyálukkal együtt fehérjéket, emésztőenzimeket és véralvadás gátló anyagokat juttatnak szervezetünkbe, ami erre allergiás reakcióval válaszol, így jelennek meg a viszkető, duzzadt, piros foltok. Szerencsére a hazánkban élő szúnyogfajok többnyire nem terjesztenek súlyos betegségeket trópusi társaikkal szemben.
 

Mit tegyünk a viszkető szúnyogcsípésekkel?

A vörös, viszkető, olykor duzzadt foltokat kezelhetjük növényi hatóanyagokat tartalmazó krémekkel (körömvirág, aloe vera, levendula illóolaj) vagy gyógyszertárban vény nélkül kapható antihisztaminokkal külsőleg. Súlyosabb esetekben akár szükségessé válhat belsőleges antihisztaminnal történő kezelés is, melyek egy része szintén kapható vény nélkül.

Más rovarcsípés (pók, poloska, hangya, méh) esetén is hasonló allergiás reakció zajlik le a szervezetben, ezért ezeket a csípéseket is a szúnyogcsípéshez hasonló módon kezelhetjük.

Tudtad? Nem minden szúnyog kedveli az emberi vért. Vannak olyanok, amelyek inkább növényi nedveket választanak.

 


Hogyan tarthatjuk távol a szúnyogokat?

A legnépszerűbbek talán a külsőleg bőröm vagy ruhán használható rovarriasztó készítmények. Sok termék található a piacon szintetikus (DEET, pikaridin, etil-butil-acetil-aminopropionát - IR3535), vagy természetes (para-mentán-3,8-diol, citriodiol, citrepel) hatóanyagokkal.
A természetes rovarriasztó szereket illóolajok (leggyakrabban eucaliptus citriodora, jávai citronella) kémiai kezelésével állítják elő, biztonságosan használhatók kisgyermekkorban is és az élővilágot sem károsítják.

Ha nem szeretnénk ilyen készítményeket használni, akkor védekezhetünk a szúnyogok ellen hosszú ujjú ruházattal, hosszú nadrággal, szúnyoghálóval.
Népszerű megoldás a helyiségben párologtatható folyadékok, olajok, izzó-égő rudak, spirálok használata is.

Gyermekkorban és várandósság alatt is biztonsággal használhatók a citriodiol és az IR3535 hatóanyagokat tartalmazó készítmények. Érdemes figyelni a csomagoláson, hogy hány órás védelmet biztosít a készítmény és az ajánlott időközönként újra használni.