Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak

Gomba a hozzátáplálásban - Mikortól ehet gombát a baba?

Ahogy a nyarat leváltja a szezonális zöldségekben kevésbé bővelkedő őszit/téli időszak, úgy kerül egyre inkább ismét előtérbe a gomba, mint alternatíva.

Sok szülő nem tudja ugyanakkor, hogy mit is kezdjen igazán ezzel a fura alapanyaggal: mikortól és hogyan adhatja biztonsággal a babának?

Gomba, a titokzatos idegen

Mielőtt szót ejtünk a konyhai felhasználásról, érdemes tisztáznunk, hogy a gomba igazság szerint nem növény, de még csak nem is állat, hanem az élővilág egy önálló országát alkotja.

Noha a békebeli biológia órákon még rendszertanilag a növényekhez soroltuk őket, mára külön élőlénynek számítanak, révén hogy sejtjeik felépítése és anyagcseréjük nagyban eltér a növényekétől.

 

Gomba, a vitaminbomba

Több hivatalos vélemény szerint a gomba az egyetlen “növényi” eredetű D-vitamin forrás, ami már önmagában fogyasztásra érdemessé teszi ezt a furcsa alapanyagot. Ha azonban hozzávesszük, hogy B-vitaminokban és ásványi anyagokban, például szelénben, káliumban és vasban is gazdag, valamint kiváló antioxidáns is, már könnyedén a “super food” kategóriába sorolhatjuk! Mindemellett a szénhidrát tartalma viszont igen alacsony, így kiváló étel a diétázók számára is!

A gomba bevezetése: mikor és hogyan?

Sajnos a gomba nem egy könnyen emészthető étel, így a bevezetése csakis 12 hónapos kor után ajánlott (amikor a picik emésztőrendszere már kellően fejlett), és ekkor is csak kis mennyiségben, főzve vagy párolva - nyersen semmiképpen!

Mivel ritka esetben allergiás tüneteket válthat ki, fontos, hogy ennél az alapanyagnál is lassan, fokozatosan haladjunk a hozzátáplálásban: először csak 1-2 apró kanállal adjunk a babának, és csak akkor kínáljuk néhány nap elteltével ismét, ha nem észleltük semmi aggodalomra okot adó reakciót!

Fontos, hogy csakis ellenőrzött forrásból származó gombát adjunk a családnak, hiszen sok faj igen mérgező! Noha nagy a csábítás, hogy magunk szedjük a vacsorának valót, én ezt nem javaslom, hacsak nem vagyunk szakavatott gombászok, vagy van velünk egy ilyen személy az erdei sétánkon.

 

Hogyan szerettessük meg a gombát a családdal?

Való igaz, a gomba népszerűségén bizony lenne mit csiszolni: veszélyes, furcsa az íze, furcsa az állaga…. Nem csoda, hogy sokan ódzkodnak tőle!

Ugyanakkor a feljebb felsorolt okok miatt érdemes egy-egy esélyt adni neki, és erre ösztönözni a család többi tagját is! Készítsük gyakran és változatosan: lehet belőle köret, főétel, húspótló, pizzafeltét vagy darálhatunk belőle a következő adag fasírtba is! Érdemes lehet több fajtájával is próbálkozni, hiszen van köztük némi ízbeli különbség.

 

Egy biztos: erőltetni ezt sem szabad.

Kerüljön belőle gyakran az asztalra, fogyasszuk jó ízzel (ezzel is példát mutatva gyermekünk számára) és kis türelemmel, vagy szerencsével, előbb-utóbb ez az étel is felkerül a “szeretem” listára!