Francia lecsó – Ratatouille
Minden népnek megvan a maga lecsója, mely a nyár elmaradhatatlan zöldséges ízkavalkádja. Provence vidékét idézi a cukkinival és padlizsánnal gazdagított Ratatouille, mely bármely napot egy francia nyaralássá változtathat.
Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
1 nagy padlizsán
4 közepes méretű cukkini
1 piros kaliforniai paprika
2 sárga kaliforniai paprika
6 piros, érett paradicsom
1 csomó petrezselyem vagy bazsalikom
3 ek olívaolaj
Só, bors ízlés szerint
1 ek kakukkfű
1 konzerv paradicsomkocka vagy paradicsompüré
1 ek balzsamecet
½ citrom leve
Elkészítés:
-
Készítsd elő a zöldségeket: a cukkinit, padlizsánt és paradicsomot vágd kockára, a hagymást és fokhagymát, valamint paprikákat csíkokra.
-
Egy serpenyőben olívaolajon külön-külön pirítsd aranybarnára a zöldségeket. Az így elkészített cukkinit, padlizsánt, paprikát és paradicsomot egy nagy lábasban gyűjtsd össze.
-
Utolsóként pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, amihez add hozzá a zöldfűszereket is. Keverd hozzá a konzerv paradicsomot, a balzsamecetet, valamint a sót és a borsot.
-
Öntsd össze a zöldségeket a paradicsomos hagymás szósszal és fedő alatt párold további 20-30 percig.
-
Figyelj oda, hogy ne égjen le az alja, kevergesd gyakran.
-
Végül add hozzá a citrom levét és díszítsd zöldfűszerekkel.
-
Kenyérrel vagy egy tál rizzsel is tálalhatod, de magában is kitűnő.