Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Fogápolás és szájhigiénia babáknál

Fogápolás és szájhigiénia babáknál


A fogmosás rutinjának kialakítása örökös dilemma az anyukák számára, hiszen számos ajánlás van érvényben arra, hogy mit, mikor és hogyan csináljunk. A legfontosabb, hogy már a kisbaba életének korai szakaszában vegyük komolyan a feladatot és alakítsunk ki rutint a szájhigiénia fenntartására! Így az a mindennapi tevékenységek sorába épülve teljesen természetes lesz a kicsi számára.

A rendszeres, alapos és hatékony fogápolás, valamint a szájhigiénia egyensúlyának fenntartása nélkül a káros hatásokkal szemben a csontfogaknál jóval védtelenebb tejfogak szuvasodásának valószínűsége megnő. A rossz vagy kihullott fogak azonban nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem egészségügyi kockázatot is, hiszen a hiányos vagy sérült fogazat a hangképzésre, beszédtisztaságra is hatással lehet.
 

Szájhigiénia már az első perctől

A kisbabák húsz tejfoga már a kicsik születésének pillanatától kezdve arra vár, hogy előbújhasson. Bár a babák egy része már két-három hónaposan is a fogzás jeleit mutatja - fokozott nyálzás, öklök rágcsálása, tapintásra érzékeny fogíny stb. -, az első fogacskák többnyire a hatodik-hetedik hónap környékén bújnak elő, de a 12-13. hónap tájéka sem számít kirívónak.

Az első kis fogak megjelenése előtt fogápolásra értelemszerűen nincs szükség, a szájüreg tisztítása azonban napi két alkalommal erre a célra fenntartott fogmosó kesztyűvel, vagy nedves gézzel javasolt. Az első fogacska kibújását követően azonban fontos szintet lépnünk a fogápolás kérdésében: ujjra húzható fogmosókefe vagy kisbabák számára kifejlesztett fogkefe segítségével naponta kétszer feltétlenül fogat kell mosni!

Nincs semmi baj akkor sem, ha a baba csak rágcsálja-csócsálja a fogkefét, ez szinte természetes! Idővel azonban megszokja majd, hogy a szájában ‘matatunk’ és kialakul az egészséges fogápolás rutinja.


Erre figyeljünk a fogápolás során

Ahhoz, hogy a fogápolás valóban élvezetes, a kicsi számára izgalmas, a baba, illetve kisgyermek egészsége szempontjából pedig eredményes legyen, döntést kell hoznunk néhány fontos kérdésben.
 

1. Milyen fogkefét vegyünk a babának?

A kezdeti időszakban érdemes az anyuka-apuka ujjára húzható fogkeféket választani, később azonban a könnyen megfogható, babák számára kifejlesztett, ergonomikus darabokat válasszuk. Fontos, hogy a baba már a fogápolás korai szakaszában is megtanulja a szükséges mozdulatokat! Hagyjuk kibontakozni őt és csak a folyamat zárásaként, egyfajta ellenőrzés-jelleggel mossuk meg mi is a fogacskákat!

Később, ahogy a baba nő, válasszunk számára az életkori sajátosságainak megfelelő, puha sörtéjű fogkefét és cseréljük rendszeresen! Mivel a kicsi valószínűleg rágcsálni is fogja a fogkefe végét, átlagosan havonta lesz majd szükségünk új példányra. Idősebb korban, amikor a fogmosás már eredmény- és célorientáltabb, kéthavonta is elegendő lehet cserélni a keféket.
 

2. Milyen fogkrémet használjunk a fogápolás során?

Sokat hallani a fluoridos fogkrémek káros hatásárairól, ugyanakkor fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy a fluorid véd a fogszuvasodással szemben. Épp ezért érdemes a kisgyermekek számára kifejlesztett fluoridos fogkrémek közül választanunk gyermekünk számára, melyek közül a kicsik általában a gyümölcsös ízeket részesítik előnyben.
 

3. Ki mossa meg a kicsi fogát?

Törekedjünk rá, hogy a gyermek számára a fogápolás a napi rutin része és egyéni felelősség legyen! Ennek érdekében már a kezdetektől engedjük őt fogat mosni, felnőttként pedig csak ellenőrizzük - és ha szükséges, javítsuk! - a végeredményt.
 

4. Mire figyeljünk a fogmosás során?

A fogmosáskor - éppen a gyermekfogkrémek fluoridtartalma miatt, illetve mert a gyerekek még nem képesek kiköpni a szájukban felhabzó fogkrémet - hanyagoljuk a reklámokban látható hatalmas fogkrém-mennyiséget! Az eredményes és alapos fogmosáshoz a babák és kisgyermekek esetében csupán kisebb borsónyi fogkrémre van szükség.
Ha felnőttként segítünk a fogmosásban, ne feledjük, hogy a túl erősen a fogakra és fogínyre nyomott fogkefe káros a fogínyre és fogzománcra egyaránt. Semmit sem kell túlzásba vinnünk, elég, ha az optimálisra törekszünk!
 

5. Hogyan vehetjük rá a gyerekeket a rendszeres fogmosásra?

A szájhigiénia egyensúlyának fenntartása érdekében naponta legalább két fogmosásra van szükség. Úgy vehetjük rá a gyerekekeket a rendszeres fogápolásra, hogy magunk is jó példával járunk elöl és támogatjuk őket az utánzásos tanulásban, azaz rendszeresen fogat mosunk velük! Így a gyerekek nem csupán a makulátlan tisztasághoz szükséges körkörös, vízszintes és függőleges mozdulatokat tanulják meg, hanem arra is ráébrednek, hogy a fogmosás akár közös móka is lehet.

 

 

Fogorvos-para: amikor menni kell

A fogorvostól való félelem, vagy más néven dentofóbia, egyáltalán nem ritka jelenség, kialakulása azonban elkerülhető, ha időben megismertetjük gyermekünket a fogorvosi rendelő titkaival. Míg a legtöbb kisgyermek csak akkor megy fogorvoshoz, ha valamilyen akkut probléma alakul ki, minden kicsit érdemes lenne szakorvoshoz vinni a harmadik születésnapja környékén.

Így a fogorvos meg tudja vizsgálni a gyermek fogazatának általános állapotát, javaslatokat tehet az esetleges fogápolási hibák javítására, valamint csökkentheti a gyermekben kialakuló szorongás mértékét. 
 

Fogszuvasodás? Köszi, inkább nem!

A tejfogak ellenállóképessége lényegesen alacsonyabb, mint a csontfogaké, ezáltal a tejfogak a szuvasodással és egyéb megbetegedésekkel szemben is lényegesen védtelenebbek. Annak érdekében, hogy a kicsi fogai ne menjenek idejekorán tönkre, befolyásolva ezzel mind az énképének alakulását, mind a hangképzés formálódását, érdemes mind a szájhigiénia fenntartásában, mind az étkezésben tudatosságra törekednünk.

Kerüljük a(z)

1. lefekvés és fogmosás utáni ágyban kakaózást, tejitalozást;

2. éjszakai tápszerfogyasztást (amennyiben lehetséges);

3. gyümölcslevek, szörpök és más magas cukortartalmú italok fogyasztását;

4. teák cukorral vagy mézzel való gazdagítását;

5. édességfogyasztást, különös tekintettel a finomított cukrokat tartamazó finomságokra!


Ne feledjük! A fogápolás és szájhigiénia rutinjának kialakítása az egyik legfontosabb befektetés gyermekeink jövőjébe, hiszen erős és egészséges fogaink szolgálnak minket egy életen át!