Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Ételmentő

Kiskanállal a klímaváltozás ellen

Hogyan segíthetsz egy finom, tápanyagban gazdag granola ropogtatásával a bolygón?

Magyarországon az élelmiszerpazarlás 62%-a az élelmiszerlánc első felében történik, még azelőtt, hogy a fogyasztókhoz eljutna az étel. Ez az 1,2 millió tonnányi ételveszteség főleg olyan, emberi fogyasztásra alkalmas, tápanyagban gazdag élelmiszert jelent, amelyet esztétikai okokból, vagy a megfelelő tudás illetve technológia hiányában dobunk félre. Ide tartoznak a nem elég szabályos, vagy “színhibás” zöldségek és gyümölcsök. És az olyan élelmiszeripari melléktermékek is, amelyek egy bizonyos termék előállításakor feleslegessé válnak. Az Ételmentő küldetése ezeknek az alapanyagoknak a felkutatása, és hasznosítása: finom, tápanyagban gazdag, upcycled élelmiszert készítünk belőlük.

Mi az az upcycled élelmiszer?

Az upcycle értéknövelő újrahasznosítást jelent. Az upcycled élelmiszerek legalább egy “mentett” összetevők tartalmaznak: a szépséghibás zöldségekből készülhet szósz, a gyümölcsökből smoothie, a sörgyártás melléktermékéből, a sörtörkölyből pedig granola, vagy liszt.

Fontos megjegyeznünk, hogy ezeket az alapanyagokat soha nem azért dobják félre, mert romlottak. Emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmasak, a belőlük készült élelmiszereknek pedig ugyanolyan élelmiszerbiztonsági előírásoknak kell megfelelniük, mint egy “hagyományos” terméknek. 

 

És hogy milyen íze van egy upcycled élelmiszernek?

Olyan, amilyet egy hasonló terméktől elvárnánk. Az upcycled élelmiszert gyártók tökéletesen tisztában vannak vele, hogy ezek a szokatlan termékek csak akkor eladhatóak egy szélesebb közönségnek, ha ugyanolyan finomak, mint amit a vásárlók megszoktak. 

A tudat pedig, hogy értékes erőforrásokat kímélünk a választásukkal - hmm, egy kicsit talán még jobban is ízlenek.

Mi az amit Te is bármikor megtehetsz az ételpazarlás csökkentéséért?

Amellett, hogy bolygó-kímélő élelmiszereket választasz: helyit, szezonálisat, minimálisan becsomagoltat, fontos az is, hogy amit megvásárolsz, el is használd, mielőtt megromlik. 

De mikor romlik meg egy élelmiszer valójában?

Jó, ha tudod, hogy a “minőségét megőrzi” dátum nem feltétlenül jelenti azt, hogy másnap már nem fogyasztható a termék. Ez egy olyan, a gyártó által nagy óvatossággal megbecsült időpont, ameddig biztosan eltartható az adott élelmiszer. Egyes ételek esetében a csomagoláson jelölt minőség megőrzési idő, és a tényleges megromlás között akár több hetes különbség is lehet - ezért mielőtt kidobnál valamit, mindig győződj meg róla, hogy valóban menthetetlen.

A minőségmegőrzési időt egy elképzelt legrosszabb forgatókönyv alapján becsülik meg az élelmiszergyártók. Ideális esetben például egy pohár joghurt az üzemből a boltig végig hűtőkocsiban utazik, majd a boltból a Te hűtődig olyan rövid idő alatt eljut, hogy nem emelkedik meg a hőmérséklete jelentősen. Azonban a gyártók a biztonság kedvéért egy kicsit pesszimistábbak. Megszakadó hűtőláncot, nagyobb hőmérséklet-emelkedést szimulálnak a laborban, és azt a dátumot írják a csomagolásra, ameddig még a kedvezőtlen körülmények ellenére is biztosan fogyasztható az étel.

Miért fontos ez?

Mert az EU-ban az ételpazarlás 10%-a azért történik, mert a fogyasztók nincsenek tisztában a “minőségét megőrzi” dátum jelentésével. (Forrás: Európai Bizottság, 2018)

 

-   Vannak élelmiszerek, amelyek soha nem romlanak meg: ilyen például a só. Mégis szerepelnie kell a csomagoláson egy lejárati időnek.

 

-   A legtöbb élelmiszer a "Minőségét megőrzi" dátumhoz képest rövidebb-hosszabb ideig még biztonsággal fogyasztható.

 

-   Bízz az érzékszerveidben! Ránézésre jónak tűnik még? Az illata is rendben van? Kóstold meg - ha az íze sem fura, bátran edd meg! (Vannak, akik a lejárt joghurtot még jobban is szeretik, mert ahogy érik, lágyabb, kicsit aludttejes lesz… )

 

Bátran vásárold meg a lejárati időpont közelében lévő granoláinkat:

 

Az ételpazarlással kapcsolatban az egyik legszomorúbb tény, hogy 10 milliárd embernek elegendő élelmiszer termelünk egy nyolcmilliárd lakosú Földön, közel egymilliárd ember pedig éhezik. Az élelmiszerpazarlással kapcsolatban pedig az egyik legreménykeltőbb tény, hogy egy kis odafigyeléssel rengeteget tehetünk azért, hogy javuljon a helyzet. Az ételpazarlás csökkentéséhez senkinek nem kell lemondania semmiről, hiszen ez olyan élelmiszer, amit azért teremtünk elő, hogy egyenesen kidobjuk - és így fizetjük ezért a legnagyobb árat.