Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Csináld magad az adventi koszorút és a gyertyát!

Csináld magad az adventi koszorút és a gyertyát!

Ha karácsony, akkor készülődés – és a kézzel készített dekorációknak mindig van egy utánozhatatlan hangulatuk. A Kifli ad néhány tippet, hogy fogjál neki a kézműves délutánoknak!

Az adventi koszorú elkészítése házilag

Az adventi koszorú a karácsony előtti visszaszámlálást szimbolizálja, és a tradíció szerint karácsony előtt négy héttel, az első decemberi vasárnapon kell meggyújtani az első gyertyát rajta, majd minden héten egy újabbat, amíg az utolsó gyertyáig nem érünk.
Ha imádsz kreatívkodni, és alig várod az újabb apropót a DIY-témához, fogj egy szalma koszorú alapot vagy fenyőgallyakat, illetve pár maroknyi mutatós szárított díszt, tobozt és színes szalagokat, és már neki is állhatsz egyedül vagy gyerekkel a díszítésnek.
A gyertyákat és az apró díszeket ragasztópisztollyal, folyékony pillanatragasztóval, spárgával, cérnával, hajtűvel vagy dróttal egyaránt tudod rögzíteni a koszorún. Ha az utóbbi eszközt választod, melegítsd fel a drótszál egyik oldalát, majd dugd a gyertya aljába, a másik végét pedig a koszorúba.

Ötletek a gyertyákhoz

Rengeteg gyertya kapható készen, ezeket úgy tudod izgalmasabbá tenni az ünnepi asztalon, ha fogsz egy talpas poharat, fejjel lefelé állítod az asztalon, és az így keletkezett „üveggömb” alá teszel pár apró, színes díszt, esetleg egy mini LED-égősort, majd a tetejére került talpra helyezed rá a gyertyát.
Egy másik látványos ötületünk is van: ragassz fahéjrudakat végig a gyertyáid oldalára, végül kösd át egy szép masnival.

Ha pedig a gyertyát is magad készítenéd el, nem csak a körítését, akkor ezekre lesz szükséged:

1. Viasz (a forgácsolt változat olvad a leggyorsabban)

2. Kanóc (lehetőleg fémtalpú)

3. Forma (otthon biztosan lesz olyan edényed, ami megfelel)

4. Edény vagy nejlonzacskó (ebben olvaszthatod meg a viaszt)

5. Hurkapálca vagy csipesz (ezzel tarthatod meg a kanócot)

Tedd edénybe vagy nejlonzacskóba, és szigorúan forró víz gőze fölött, fokozatosan melegítsd fel a viaszt. Tedd a forma aljára a kanócot, a fémtalp nélküli végét erősítsd rá a hurkapálcára, majd fogd meg a csipesszel, tartsd az egészet stabilan és öntsd a formába a viaszt. Hagyd kihűlni és megdermedni, majd minimum fél nappal később ütögesd a formát valamilyen kemény felülethez, és várhatóan magától ki fog csúszni belőle a gyertya.

Lehet ám kaspókba, kistányérokra, mohával bélelt ládikába, befőttesüvegbe, tobozkákkal töltött bögrébe vagy bármi másra is gyertyákat tenni, nem csak a koszorúra, annyi a lényeg, hogy stabilan megálljon a helyén. Nem akarunk tyúkanyós anyuka-üzemmódba kapcsolni, de muszáj leírnunk az evidenciát: égő gyertyát sosem hagyunk őrizetlenül!

Azok a bizonyos extrák

Beszerezhetsz pluszban hóspray-t és csillámport is, vagy apró figurákat, amelyekkel feldobhatod a tematikus tárgyaidat, de azért ízléses keretek közt, nehogy belefulladj a végén a giccsbe. A természetből vett alkatrészek mindig barátságosabb hatást fognak kelteni, mint a sokadik fröccsöntött műanyag, ráadásul olcsóbb és környezetbarát megoldást is jelentenek.

De ha semmi kézügyességed vagy türelmed a kézműveskezéshez, és inkább készen vennél néhány csodaszép ünnepi kelléket és karácsonyfadíszt, akkor a Butlers kiegészítőivel biztosra mész.

 

Források: 1,2,3