Navigáció kihagyása
  • Megérkezett a karácsonyi katalógusunk, amiben rengeteg inspirációt találsz és minden oldalon egy kis varázslat fogad. Lapozd végig és vásárolj be néhány kattintással! 

Borsodi, az élet habos oldala

Buffalo wings almás coleslaw salátával és Borsodi Bivallyal

 

Hozzávalók: 

csirkeszárny 1 kg, ketchup 2 dl, vaj 10 dkg, méz 2 evőkanál, chilli ízlés szerint, fokhagyma 4 gerezd, só 1 teáskanál, lime 1 db, fehér káposzta 1 kisebb db, répa 2 db, alma 1 db, majonéz 1,5 dl, citrom 2 db, só 1 evőkanál, cukor 1 evőkanál

 

A sütőt légkeverésen 200 fokra hevítem, mialatt elkészítem a BBQ mázat. A fokhagymát és a chillit apróra vágom, majd a többi összetevővel egy nagyobb tálban egyneműre keverem. Alaposan elkeverem az egész csirkeszárnyakat a hozzávalókkal, majd egy zsírpapírral bélelt, magas falú tepsire helyezve, alufólia alatt 200 fokon, 60 perc alatt puhára sütöm. A fólia alatt keletkezett gőz meggátolja a máz égését a hús puhulása során. Ez idő alatt összeállítom a coleslaw salátát. A káposzta külső leveleit eltávolítom és négy gerezdre vágom. A káposzta gerezdek torzsáját ék-alakban kivágom, majd vékony szeletekre darabolom és egy nagyobb tálban pihentetem sóval elkeverve. Egy nagyobb lyukú reszelőn hámozást követően átdolgozom a répát és az almát, majd a majonézzel, citrom levével együtt jól elkeverem a hozzávalókat. A citromlé és a cukor segítségével teszem intenzívebbé a saláta ízét. Az üde, ropogós állag kedvelői fogyasszák frissen bekeverve. 60 perc elteltével leveszem a fóliát a csirkékről és 220 fokon további 5-5 percig sütöm, egyszer átforgatva azokat, hogy minden oldalán sötétebbre karamellizálódjon a máz. A salátából kelyhet formázok és abba púpozva tálalom a ragacsosan ropogósra sült csirkeszárnyakat.

Lazac Teriyaki padlizsán pürével, Borsodi Mesterrel

Hozzávalók:

lazac filé, bőr nélkül 60 dkg, szója szósz 2 dl, gyömbér friss 5 dkg, sake vagy fehérbor 2 dl, barnacukor 2 evőkanál, kukorica keményítő 1 evőkanál, fekete bors frissen őrölve, padlizsán 60 dkg, szobahőmérsékletű vaj 20 dkg, szójaszósz 4 evőkanál, fokhagyma 2 gerezd, só 1 csapott evőkanál, chilli ízlés szerint.

A sütőt 180 fokra hevítem légkeverésen. A lazac filét 2-3 ujjnyi széles szeletekre vágom és egy mély edénybe helyezem. A gyömbért lereszelem és a pác többi hozzávalójával együtt elkeverem a lazacokon. A padlizsánokat hosszában félbe vágom és a vágott felüket mélyen beirdalom. Megkenem azokat vastagon vajjal és megkent felükkel felfelé fordítva, sütőpapírral bélelt tepsi egyik felére helyezem. A tepsi másik oldalára teszem a pácból lecsepegtetett lazac filéket. A lazacot a padlizsánnal együtt teszem a sütőbe és 30 percig sütöm. A vaj cukortartalma ez idő alatt karamellizálódik, amit a padlizsán mind magába szív. Ez idő alatt elkészülök a mártással. A lazac alatt összegyűlt ízletes, halas, keményítős páclét forralóban felteszem melegedni, nagy lángon. Amint elérte a forráspontot, lezárom alatta a lángot, hogy a keményítő tartása megmaradjon, majd félre teszem tálalásig. A magsült padlizsánokat héjával együtt egy konyhai robotgép vagy bot-mixer segítségével pürésítem a vaj második fele, a chilli és a fokhagyma, a szójaszósz és a só hozzáadása után. Karamellizált padlizsán pürén tálalom a fényesre sült lazacot és bevonom a sűrű mártással