Buffalo wings almás coleslaw salátával és Borsodi Bivallyal
Hozzávalók:
csirkeszárny 1 kg, ketchup 2 dl, vaj 10 dkg, méz 2 evőkanál, chilli ízlés szerint, fokhagyma 4 gerezd, só 1 teáskanál, lime 1 db, fehér káposzta 1 kisebb db, répa 2 db, alma 1 db, majonéz 1,5 dl, citrom 2 db, só 1 evőkanál, cukor 1 evőkanál
A sütőt légkeverésen 200 fokra hevítem, mialatt elkészítem a BBQ mázat. A fokhagymát és a chillit apróra vágom, majd a többi összetevővel egy nagyobb tálban egyneműre keverem. Alaposan elkeverem az egész csirkeszárnyakat a hozzávalókkal, majd egy zsírpapírral bélelt, magas falú tepsire helyezve, alufólia alatt 200 fokon, 60 perc alatt puhára sütöm. A fólia alatt keletkezett gőz meggátolja a máz égését a hús puhulása során. Ez idő alatt összeállítom a coleslaw salátát. A káposzta külső leveleit eltávolítom és négy gerezdre vágom. A káposzta gerezdek torzsáját ék-alakban kivágom, majd vékony szeletekre darabolom és egy nagyobb tálban pihentetem sóval elkeverve. Egy nagyobb lyukú reszelőn hámozást követően átdolgozom a répát és az almát, majd a majonézzel, citrom levével együtt jól elkeverem a hozzávalókat. A citromlé és a cukor segítségével teszem intenzívebbé a saláta ízét. Az üde, ropogós állag kedvelői fogyasszák frissen bekeverve. 60 perc elteltével leveszem a fóliát a csirkékről és 220 fokon további 5-5 percig sütöm, egyszer átforgatva azokat, hogy minden oldalán sötétebbre karamellizálódjon a máz. A salátából kelyhet formázok és abba púpozva tálalom a ragacsosan ropogósra sült csirkeszárnyakat.
Lazac Teriyaki padlizsán pürével, Borsodi Mesterrel
Hozzávalók:
lazac filé, bőr nélkül 60 dkg, szója szósz 2 dl, gyömbér friss 5 dkg, sake vagy fehérbor 2 dl, barnacukor 2 evőkanál, kukorica keményítő 1 evőkanál, fekete bors frissen őrölve, padlizsán 60 dkg, szobahőmérsékletű vaj 20 dkg, szójaszósz 4 evőkanál, fokhagyma 2 gerezd, só 1 csapott evőkanál, chilli ízlés szerint.
A sütőt 180 fokra hevítem légkeverésen. A lazac filét 2-3 ujjnyi széles szeletekre vágom és egy mély edénybe helyezem. A gyömbért lereszelem és a pác többi hozzávalójával együtt elkeverem a lazacokon. A padlizsánokat hosszában félbe vágom és a vágott felüket mélyen beirdalom. Megkenem azokat vastagon vajjal és megkent felükkel felfelé fordítva, sütőpapírral bélelt tepsi egyik felére helyezem. A tepsi másik oldalára teszem a pácból lecsepegtetett lazac filéket. A lazacot a padlizsánnal együtt teszem a sütőbe és 30 percig sütöm. A vaj cukortartalma ez idő alatt karamellizálódik, amit a padlizsán mind magába szív. Ez idő alatt elkészülök a mártással. A lazac alatt összegyűlt ízletes, halas, keményítős páclét forralóban felteszem melegedni, nagy lángon. Amint elérte a forráspontot, lezárom alatta a lángot, hogy a keményítő tartása megmaradjon, majd félre teszem tálalásig. A magsült padlizsánokat héjával együtt egy konyhai robotgép vagy bot-mixer segítségével pürésítem a vaj második fele, a chilli és a fokhagyma, a szójaszósz és a só hozzáadása után. Karamellizált padlizsán pürén tálalom a fényesre sült lazacot és bevonom a sűrű mártással