Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak

Többet a borainkról - Magyar szőlőfajták

Többet a borainkról - Magyar szőlőfajták
 
 
Kedves Érdeklődő!
 

Nagy Sebestyén vagyok, borszakíró, a Borjour rendezvények szervezője. A következő hónapokban itt - a kifli.hu-n - segítek majd eligazodni Magyarország és a világ borstílusai, szőlőfajtái és borvidékei között, hogy minél könnyebb legyen a választás a Kifli széles kínálatából, és minden vásárló éppen azt a bort vásárolja meg végül, ami az ő ízlésének legjobban megfelel. Elsőként azokat a szőlőfajtákat mutatom be, amik a legjobban jellemzőek Magyarországra, mert itt őshonosak, vagy mert magyar szőlőnemesítő hozta létre, esetleg mert nálunk foglalkoznak vele a leginkább. Az, hogy éppen ezek a szőlőfajták érzik otthon magukat nálunk, egyáltalán nem véletlen. Azért alakult így, mert a Kárpát-medencei klíma, az itteni talajviszonyok nagyon megfelelnek nekik, és nem utolsósorban, mert az itt élő borászok és fogyasztók baráti viszonyban vannak velük. A szőlőfajták rövid bemutatása után mindegyik fajtából ajánlok egy nagyszerű bort, ami megtalálható a kifli.hu kínálatában!

5 hungarikum szőlőfajta – 5 bor a Kiflin!

Irsai Olivér Talán a „legmagyarabb” szőlőfajtánk. Már első ránézésre nagyon hazai, hiszen a neve is egy magyar személynév, ráadásul egy magyar szőlőnemesítő, Kocsis Pál a szülőapja. A név eredetéről több legenda kering, mint Mátyás királyról – az utcagyerek történetétől a dúsgazdag borkereskedőig, aki sokat fizetett, hogy róla nevezzék el a szőlőt –, de a legvalószínűbb verzió, hogy a nemesítő jó barátjának az unokája volt Irsai Olivér. Maga a fajta az egyik legillatosabb fajtánk, és egyben egy olyan ritka szőlő, ami borszőlőnek is és csemegeszőlőnek is oké. Bora hajlamos lelágyulni, a legszebbek azok, amiknek jó savuk van, és közben gazdagon pöfögik áradó fehér virágos illatukat.

 

Egy jó Irsai a kifli.hu kínálatából:

 

Budai zöld

Régen egészen elterjedt szőlőfajta volt Magyarországon, főleg a budai hegyekben volt nagyon gyakori – innen kapta a nevét is. A főváros mai budai területén is jó néhány budai zöld ültetvény volt még bő száz évvel ezelőtt… Ma már leginkább csak a Badacsonyi borvidéken található meg, ott találta meg új otthonát, mivel a helyi szőlő, a nőivarú kéknyelű ideális lovagjának, azaz beporzójának bizonyult. Bora általában egy kicsit magasabb savú, szikár, hűvös üdítőital. Ideális nyári csobbanások vagy téli szaunázások után.

 

Egy jó Budai zöld a kifli.hu kínálatából:

 

Váli Budai zöld, Badacsony, 2018. Budai zöldhöz képest visszafogottabb savérzete van, senkit nem fog elriasztani hűvös karakterével. Finom citrusos és zöldalmás aromáival elcsábít, a jellegzetesen badacsonyi, enyhén sós-ásványos utóíze pedig igazán emlékezetessé teszi.