Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Baba a konyhában: így készülj a gyerekkel!

Baba a konyhában: így készülj a gyerekkel!

 

Az a baj a gyerekek konyhai tevékenységekbe való bevonásával, hogy amennyire édes és meghitt ötlet, annyi idegbajjal is jár. A gyerekek ugyanis mindenbe beletapicskolnak, mindenbe belekóstolnak, amit csak lehet, szétszórnak, kiborítanak és összekevernek, így a végeredmény még a legjobb esetben is ‘csak’ egy finom sütemény és egy kaotikus konyha, amolyan tájkép csata után.

Mit tegyünk, ha mi mégis belevágnánk és szeretnénk meghitt konyhai perceket varázsolni a család számára? Hogyan kezdjünk bele a közös sütés-főzésbe, hogy az mindenki számára öröm legyen? Elmesélem, nekem mi vált be.


A titok nyitja a gondos tervezés

A konyhai tevékenységek egyik legfontosabb kritériuma a biztonság. Történjék bármi, az aprónépnek mindig, minden körülmények között biztonságban kell lennie, ezért, ha tartunk elérhető közelségben szúró- és vágóeszközöket, zárjuk el őket időben!

Gondoskodjunk a ruházat védelméről is: viseljük kötényt, mellényt és a lányoknak a hajráf, hajgumi is kötelező, hogy a munka előtti rendkívül alapos kézmosásról már ne is beszéljünk.

Az előkészítési fázis során készítsük össze a szükséges hozzávalókat - ha lehet, a majdani felhasználás várható sorrendjében -, amiket csinos csészékbe és tárolókba akár már előre kiadagolhatunk. Így a kicsinek könnyű dolga, anyának pedig - talán- kevesebb takarítani valója akad.

 

 

Beszéljünk a gyerekhez

Nem lehet elégszer mondani, hogy a gyerekek nem kicsike felnőttek, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy egyáltalán nem ostobák és megvan a magukhoz való eszük. Ha a közös konyhai tevékenységekbe való bevonásukat kisebb fejtágítással kezdjük, melynek során tisztázzuk a konyha alapszabályait, elmondjuk, mit és miért lehet, illetve nem lehet, sokat segítünk nekik abban, hogy felismerjék és betartsák a határokat.

Az idegeskedés, kiabálás, türelmetlenség nem old meg semmit - sőt, egy életre elveheti a kicsi kedvét a közös főzőcskétől -, helyette próbáljunk egyenesen, nyíltan és indulatoktól mentesen minden elmagyarázni előre.

Mit tegyünk, ha menet közben alakul ki éles vagy veszélyes helyzet? Maradjunk higgadtak, fókuszáljunk a megoldásra és kerüljük a drámát! Ezzel járulhatunk hozzá leginkább a veszélyhelyzetek elkerüléséhez.
 

Törődjünk bele

Ha az ember fia-lánya gyerekkel, pláne gyerekekkel főz, az armageddon elkerülhetetlen. Szinte szükségszerű, hogy valami sótlan legyen és valami más nagyon csokis, hogy a folyamat végére ötvennel több edény sorakozzon toronyban, mint amennyi feltétlenül szükséges és magától értetődő, hogy a teljes ruhatárat mosni kell a nagy esemény után. Hahó, ez normális! Egyszerűen csak törődjünk bele, ennél jobb tanácsot sajnos nem adhatok.

 

 

Milyen tevékenységekbe vonhatjuk be a gyereket a konyhában?

A legkisebbek elsősorban hatékony és támogató figyeléssel járulhatnak hozzá a karácsonyi vacsora elkészítéséhez, az 1-2 éves gyerekek azonban már lelkesen kapcsolgathatják ki-be a konyhai kisgépeket, moshatják a zöldséget és a gyümölcsöt, tálba önthetik a hozzávalókat vagy tojásfehérjével kenhetik meg a sütemények tetejét.

A 3-5 évesek már valódi segítséget jelenthetnek, hiszen a salátalevelek tépkedésével, a főtt krumpli pürésítésével, a gyümölcsök felszeletelésével, a főtt tojások megpucolásával vagy a dagasztásban, tésztanyújtásban, szaggatásban nyújtott segítséggel sok fáradtságtól megkímélhetnek bennünket.

Az iskoláskorú gyerekek, különösen 10 éves kor felett, már kiskorú séfeknek számítanak, akiket szinte mindenbe bevonhatunk. Éljünk a lehetőségeinkkel, töltsünk együtt minél több időt és készüljünk együtt a karácsonyra a konyhában is!