Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Anyaidő, énidő, miidő

Anyaidő, énidő, miidő

 

Egy kisgyermek érkezése mindig nagy öröm, azonban gyakran felkészületlenül éri a családot és főleg az anyukát az a rengeteg elfoglaltság és felelősség, amivel a kicsi gondozása együtt jár. A korábban megszokott ént felváltja a mi, és többé sosincs szabad perc, spontán kimozdulás, váratlan program, hiszen az impulzív megmozdulásokat felváltja a napirend szentsége.

Hogyan maradhat az anyuka mégis teljes értékű nő, önálló entitás, boldog és kiegyensúlyozott személy, szerető társ, izgalmas partner és édesanya egyidőben? Nem túl könnyű feladat, de nem is lehetetlen!

 

Anyaidő

Egy kisbaba boldogságához anyatejen és otthonmelegen kívül egy boldog és szeretetteli édesanyára van szükség, így ha magaddal törődsz, valójában gyermeked egészséges fejlődését segíted. Gondolj erre, valahányszor azon tanakodsz, hogy vasalni vagy takarítani állj-e neki, inkább pihenj egy kicsit! Hidd el, a tapasztalat mondatja velem, hogy a munka megvár, a közösen megélt, illetve pihenéssel töltött perceket azonban utólag semmi sem pótolhatja.

5 szabály, amit tarts be, hogy anyaként is jól legyél

1. Igyál rendesen! A felnőtt szervezetnek testsúlytól és élethelyzettől, munkavégzéstől függően átlagosan minimum két-két és fél liter folyadékra van szüksége naponta. Ha te még szoptatsz, még ennél is többre van szükség. Lehetőleg fogyassz cukor-, koffein- és szénsavmentes italokat, és ha kávézol, minden egyes csészére számolj további három deciliter folyadékot!

2. Egyél rendszeresen! Nem, a spontán bezabált táblacsokik, a tányér széléről elcsent maradékok és az egész nap kihagyott étkezések pótlására szolgáló esti nagy zabálás nem számítanak… Helyette inkább ügyelj rá, hogy napi legalább háromszor - még jobb, ha ötször - fogyassz ízletes, teljes értékű és változatos ételeket! Legyél nyugodtan laza és ha valaki vendégségbe érkezik hozzátok, nyugodtan kérj ételt ajándékba! Így időt spórolsz, változatos csemegéket kóstolhatsz és ha szerencséd van, még a fagyasztóba is kerül a finomságból.

3. Törődj a testi-lelki egészségeddel egyaránt! A mentális egészséged megőrzése érdekében rendszeres alvásra és gyakori pihenésre, valamint a babás időszak monotóniájának megtörésére van szükség. A tested egyensúlyának fenntartására pedig elengedhetetlen, hogy rendszeresen mozogj, ügyelj a vitamin- és elektrolit háztartásod balanszára és mindig pihenj eleget. Ha lehet, te ne a saját károdon tanuld meg: előbb-utóbb minden percet, amit magadon megspórolsz meg, triplán kell megfizetned.
 

Figyelj a jelekre! Akár a tested, akár gyermeked viselkedése jelez, vedd komolyan a tüneteket! Ha gyermeked szinte rád tapad, nemcsak a matricakorszakra érdemes gyanakodnod. Azt is meg kell vizsgálnod, hogy vajon érzelmileg elérhető vagy-e számára, illetve az otthoni légkör megfelelő biztonságot nyújt-e. Ha fáj a fejed, ha hullik a hajad, ha pattanásossá válik a bőröd, ha szaladnak fel a kilók, a tested beszél hozzád. Figyelj a jelekre, keresd meg az okokat, lépj időben!

 

Énidő

Attól, hogy gyermeked lett, még nem szűntél meg önálló entitásként is létezni. Épp ezért már a gyermekágyat követő időszaktól kezdve ragaszkodj énidős programokhoz és ha kell, szelíd erőszakkal ‘kényszerítsd’ a családot az együttműködésre! (A home spa életérzést, meg a hasonlókat felejtsd el, mert ha csak a lakáson belül vonulsz félre, nagy az esély rá, hogy minden igyekezeted ellenére megtalálnak és bevonnak, hiszen ‘egyszerűen nem bírják nélküled’.) Amikor kicsi a baba és kiszámíthatatlan a napirend, heti háromszor harminc percben menj sétálni egyedül, később rendszeresen iktass be fodrászt, manikűröst, felhőbámulást, barátnőzést vagy bármit, amire úgy érzed, szükséged van.

Az énidő nem önzés, az öngondoskodás nem bűn, a nélküled töltött idő a család számára nem átok. Fontos, hogy megtanulj a gyermeked és a párod nélkül létezni, ahogy az is, hogy ők is megtanuljanak nélküled életben maradni. Hidd el, ha később, amikor a gyerek(ek) nagyobb(ak) lesz(nek), több teret szeretnél magadnak, már korán le kell fektetned a harátaidat, amivel nemcsak saját magadra vigyázol, hanem a csemetéknek is jó példát mutatsz a munka- és a felelősségmegosztásról.

 

Miidő

Tudtad, hogy ma Magyarországon minden három házasságból kettő válással végződik? A párok gyakran jelölik meg a gyermekek születése utáni időszak nehézségeit az eltávolodás egyik fő katalizátoraként. Miközben teljesen érthető, hogy egy (több) kisgyermek mellett az intimitás csökken(het), a közös idő pedig rövidül, mégis fontos, hogy tudatosan hagyjunk időt egymásnak és egymásra. 

Ha nincs hadra fogható nagymama, segítségül hívható barátnő vagy kalákában beosztható kedves ismerős, hívjatok bébiszittert vagy egyszerűen vigyétek magatokkal a babát is a randira! Nem kell nagy dolgokra gondolni: a teraszon, gyertyafénynél elfogyasztott vacsora, egy társasjátékos este vagy egy összebújós mozi épp olyan jó program, mint egy fülledt pillanat a hálószobában. Csak az a fontos, hogy anyaság és apaság ide vagy oda, lássátok és tápláljátok egymásban a férfit és a nőt, akik a családdá válás előtt (is) voltatok!