Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Anya is ünnepel: Ne szakadj bele a karácsonyba!

Anya is ünnepel: Ne szakadj bele a karácsonyba!

 

Az ünnepi készülődés, a fűszeres hangulatok megteremtése, az ajándékok kitalálása, beszerzése, becsomagolása, a képeslapok megírása, a rokoni telefonhívások fogadása jellemzően még mindig női feladatok. Nem is lenne velük baj, ha nem társulna még ehhez minden nap a család logisztikai, nevelési és élelmezési problémáinak megoldása mellett a munka és a többi női szerep.

Amikor aztán kitör a téli szünet, az anyukák többnyire szabadságra mennek és míg az egyik kezükkel ételcsodákat rittyentenek, addig a másikkal gyereket nevelnek, társasoznak és szép csendben megszakadnak a feladatok súlya alatt.

 

Egyszerűen tökéletes

Ha nem akarsz idegbetegen beesni a karácsonyfa alá, elsőként le kell számolnod a korábban magadra vett őrült társadalmi nyomással. Búcsút kell mondanod a sok unalomig ismert ígyszoktuknak és ki kell találnod, hogy édesanyaként, háziasszonyként, a párod partnereként mire vágysz!

Rendelnél inkább, vagy neked a karácsonyi pizza is megfelel? Csak akkor érzed jól magad, ha mindenki kedvenc fogása ott csücsül az asztalon és erről semmiképp sem akarsz lemondani? El szeretnél utazni az ünnepek alatt? Fogalmazd meg, mire van szükséged, mert ez a legjobb esélyed arra, hogy megkapd, amit akarsz. És tudod: ha anya boldog, a család is az.

 

Ne kiabálj, delegálj!

Sok feleség, anyuka érzi úgy, hogy egyszerűen senkire sem számíthat, hogy a többiek nem látják meg a feladatokat. Ha te is egy vagy közülük, érdemes önvizsgálatot tartanod! Vajon tényleg nem látják meg, hogy segítségre van szükséged, vagy egyszerűen csak nem mernek segíteni neked?! Lehet, hogy úgysem tudják jól csinálni, ezért inkább nem is próbálkoznak? Előfordulhat, hogy a korábban, amikor veled-melletted próbáltak tevékenykedni, te folyton kijavítottad őket?

Ha úgy érzed, részben te is tehetsz a kialakult helyzetről, vizsgáld felül saját viselkedésedet és mondd el nekik, mit vársz tőlük. Ha a család mindig is mindenben rád támaszkodott, de neked ebből eleged van, akkor pedig nincs más hátra: szólj nekik és mondd el, mit vársz tőlük! Ahelyett, hogy abban reménykedsz, maguktól kitalálják, mire van szükséged, kérj, utasítsd, delegálj! Gyorsabb, hatékonyabb és eredményesebb, mint abban bízni, hogy a családtagok majd ráébrednek, mi bosszant téged igazán.

 

 

Észszerű vállalások: a karácsonyi menü

Az idei évben mindenki egy kicsit szorosabbra húzza a nadrágszíjat és megfontoltabban költekezik. De amellett, hogy figyelünk a költségekre, a minőségből nem érdemes engedni. Annál inkább célszerű észszerűsíteni a mennyiségeket, hogy az ünnepek végén semmi ne végezze a szemetesben.

Ennek érdekében először gondold végig, hogy az ünnepkör mely napjait töltitek otthon, mikorra várhatók vendégek és mely napokon (l)esztek egészen biztosan máshol! Ha ez is megvan, találd ki, milyen finomságokat tudsz előre elkészíteni a váratlanul beeső vendégek örömére és mi az, amire ti vágytok az ünnepen. Ha túl sokféle étel kerül a kívánságlistára, egyszerűsítsetek: ha a kedvenc falatok nem passzolnak a hagyományos ünnepi menübe, legyetek kreatívak és rendhagyóak! Nem az a fontos, hogy minden tökéletes legyen, hanem az, hogy igazi.

Épp ezért már a karácsonyi menü tervezésekor érdemes olyan ételekre is gondolni, amelyeket egyszer elkészítve akár 2-3 napnyi további főzőcskézést úszunk meg. Egy szép darab lapockából készített pulled pork például először körettel, aztán friss házi buciban lehet a család örömére, egy kiadós pulykasültet pedig akár 3-4 napig is variálhatunk salátákkal, tésztával vagy éppen wrapbe tekerve. Gondolkodj praktikusan és azt nézd, ami neked-nektek fontos, hiszen az ünnep a szívben születik!