Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak
Adhatunk-e mézet a babának?

Adhatunk-e mézet a babának?

 

A mézespuszedli, a mézeskalács, a mézes krémes és persze a mézzel ízesített tea a tél elmaradhatatlan velejárói. Természetes tehát, hogy a lelkes édesanyák, igéző tekintettel bátorító nagyik és jószándékú rokonok szívesen kínálnák a kicsit a sok finomsággal. De vajon szabad-e és ha igen, miért nem? Erről szedtem össze nektek a legfontosabb tudnivalókat!

Adhatunk mézet a babának, ha

-  a mézet ellenőrzött termelőtől vagy kiskereskedőtől vásároltuk és a méz útja követhető;

- a kicsi már elmúlt legalább egy éves, ezért a botulizmust okozó baktériumokkal szemben szervezete hatékonyan képes fellépni;

-   a fentiek teljesülnek és a kicsi meghűlt, gyanúsan kókadt vagy beteg.

Egy éves kor alatt a mézfogyasztás szigorúan tilos és a hozzátáplálásba való emelését számos országban csak kétéves kor felett javasolják!

 

 

Amit a mézfogyasztásról tudni érdemes

A méz négyötöd része fruktózból és glükózból áll, azaz hiába van benne kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin is, mérsékelt mennyiségben fogyasztandó, ha el akarjuk kerülni az elhízást.

Antiszeptikus hatása miatt évszázadokig fertőtlenítésre használták, napjainkban pedig léleknyugtató, szerotonin termelést serkentő hatása miatt kedvelt résztvevője az esti rituáléknak.

Tudtad? A mézet LEHET forró italba keverni, de együtt főzni vele nem érdemes, hiszen a tartósan magas hőre károsodnak a benne található értékes hatóanyagok.
 

Mézes sütemények karácsonykor

Az ünnepi terülj, terülj asztalkám csábító a család apraja-nagyja számára, de mindig legyünk mértéktartóak- különösen kisgyermekek esetében! Egy-egy linzer, mézeskalács, egy szelet sütemény bőven elég egy egészséges picinek, hiszen az édesség egyfajta ráadás, mely a normál mennyiségű étel mellé pluszban érkezik.

Emellett a süteményekben található liszt, tej, vaj, cukor, tojás, méz, kakaó, dió, mák egytől egyig potenciális allergének, tehát csak akkor adjunk belőlük a kicsinek, ha biztosak vagyunk abban, hogy nem okoznak problémát! Allergiás reakció, gyomorfájdalom vagy rossz közérzet esetén ugyanis nem fogjuk majd tudni, pontosan mi okozza a nehézségeket és később sem tudjuk elkerülni a bajt.

A legjobb, ha olyan édességekkel készülünk, melyek illeszkednek a tipegő étrendjébe, így az almáspite, a gyümölcsrizs, a cukrozatlan gesztenyemasszából készült püré egytől-egyig klasszikus és babakompatibilis desszertek. Készítsük el őket együtt!