Ingyen szállítás, garantált aznapi kiszállítás ha 16:00 előtt rendelsz, csak Prémium tagoknak elérhető kedvezmények és még további előnyök várnak.Ingyen szállítás, és garantált aznapi kiszállítás, ha 16:00 előtt rendelsz
Vásárolj minimum értékhatár nélkül
Exkluzív 15 % kedvezmény top termékekre
Exkluzív kedvezmények csak klubtagoknak

21 magas rosttartalmú étel gyerekeknek

Ha gyermeked étrendjéről van szó, a rost nagyon fontos tápanyag. Az élelmi rostok fogyasztása számos előnnyel jár, többek között hozzájárulnak az egészséges emésztőrendszer működéséhez és fogyasztásukkal megelőzhető a székrekedés is. Azonban a rostok fogyasztásának előnyei nem érnek véget az emésztőrendszerünkben. Sok más betegség, köztük a szívbetegség kockázata is magasabb azoknál, akik nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű rostot illetve a vércukorszintre is hatással van a rostfogyasztás.

Mire jók a rostok? – a rostfogyasztás előnyei

A rostok növényi eredetű szénhidrátok, két fajtájuk van: vízben oldódó és vízben oldhatatlan rostok. Mind a két típusnak más-más feladatai vannak. A vízben oldódóak a bélflórára hatnak kedvezően, mivel erjedésük során táplálják a bélflóra hasznos baktériumait. Ilyen alapanyagok például: zab, borsó, lencse, csicseriborsó, alma, bab.

Az oldhatatlan rostok nem szívódnak fel a tápcsatornában, másik jellemzőjük, hogy teltségérzetet okoznak, pl teljes kiőrlésű termékek, bulgur, kuszkusz, durum tészta.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú a rost, létfontosságú a napi fogyasztásuk, de gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű folyadék pótlásáról is a rostok vízmegkötő tulajdonsága miatt.

 

 

Az 1 és 3 év közötti gyerekeknek napi 19 gramm rost bevitele ajánlott, nagyobb 4-8 év közötti gyerekeknél napi 25 gramm a cél. Ez soknak tűnhet, de ha változatosan étkeztek és előnyben részesítitek a teljes értékű élelmiszereket, beleértve a gabonát, a gyümölcsöket, zöldségeket és a babot, könnyebben elérhetitek a célt, mint gondolnátok.

Mit tegyünk, ha válogatós a gyermek?

Rost általában a teljes kiőrlésű gabonákban, babfélékben, gyümölcsökben és zöldségekben található. Ne ijedj meg, a fenti listán több olyan alapanyag is lehet, amelyet nem eszik meg a gyermeked. A válogatósság miatt a napi rostbeviteli cél elérése nehezebb lehet. Viszont jó hír, hogy a gyerekek általában sokkal könnyebben fogadnak el több adag gyümölcsöt, mint például zöldséget. A friss gyümölcsök szuper rostforrások, pl egy csésze málna 8 gramm rostot tartalmaz, ami majdnem fele annyi, mint amire egy kisgyermeknek egy nap alatt szüksége van.