Bezsenyi Balázs őstermelő

White asparagus

500 g
Fresh from the farmJust harvested
Sold out. Expected on Sat.
Send an e-mail when it's back in stock
Show similar from category »
Country: Hungary,
Did you know?
Local production and undeniable freshness

Every day, we source locally for the freshest groceries you can trust.

A spárga a tavasz kedvence, és szerencsére egyre többen ismerik és készítenek belőle különféle finomságokat.  A szezonja április végétől júniusig tart, érdemes mindenféle formában kipróbálni, mert amellett, hogy nagyon finom, szinte alig van benne kalória, vitamin viszont annál több.

A fehér spárga színe azért fehér, mert nem éri fény, ugyanis földtöltésekben nő. Az, hogy milyen színe lesz a spárgának, függ a növényt érő fénymennyiségtől, illetve attól, hogy melyik növekedési stádiumban szedik le. Ami a földfelszín alatt növekszik, fehér színű lesz, de amint kinő és fény éri, bezöldül.

A spárgakrémleves fehér spárgából az igazi! 

*A kép illusztráció.

Érdekessége

A spárga amellett, hogy finom, számos jó tulajdonsággal bír. Alacsony az energia- és szénhidráttartalma - 100 grammban mindössze 17 kalória van, ami gyakorlatilag semmi -, de annál több benne a tápanyag, a rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. A legnagyobb arányban C- és E-vitamin található benne. Jelentős mennyiségű az A-provitamin és B-vitamin tartalma is. Az ásványianyagok közül a cink mértéke a legjelentősebb, emellett gazdag káliumforrás, foszfor, kalcium, magnézium, sőt, vas is nagy mennyiségben található benne. A spárga a népi tapasztalatok szerint afrodiziákum is.

Felhasználás

A fehér spárgát csak főzve fogyaszthatjuk. A fehér spárga íze lágyabb, enyhébb ízvilágú, mint a zöld spárgáé, de az előkészítése bonyolultabb, mert minden esetben pucolni kell. A növény legízletesebb része a csúcsa. Ezt egy késsel vágjuk le a csúcs alatt maximum egy centiméterrel, és tegyük félre. A megmaradt szár két végét fogjuk meg, és óvatosan hajlítsuk meg. Az alapján fog eltörni, hogy melyik a frissebb és melyik a keményebb rész: a csúcshoz közelebbi oldal a zsengébb, a másik fele a fásabb. Ez utóbbi részt alaposan meg kell pucolni, de szezon vége felé már nem is használható, annyira fás. A többi részt elég vékonyabban hámozni.

A spárgát fogyaszthatjuk levesek részeként, illetve sütve vagy párolva köretként is.

Termelői információ

"Bezsenyi Balázs vagyok. 47 éves őstermelő. 
A gazdálkodás szépségét nagyapám tanította meg nekem. Önállóan 19 éve foglalkozom spárgával, a tavasz hírnökével. Miért pont a spárgát választottam? Frissességével, páratlan külsejével az ételek ízét, kinézetét is feldobja. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, amik az egészségünket is pozitívan befolyásolják.
A spárga a zöldségek királya, a királyok zöldsége."

Tárolás

Száraz, hűvös helyen 0-4 °C között tárolandó.

Forgalmazó

Kifli.hu Shop Kft.
1106 Budapest Jászberényi út 45


Termékinformációk

Az itt bemutatott termékekre vonatkozó információk csak az előzetes tájékozódást szolgálják, a termék átvételét követően végleges tájékoztatást kapsz az adott termék címkéje alapján.