Navigáció kihagyása

Szerezz exkluzív előnyöket az első rendelés után!

Triffla

Triffla Friss burgundi Szarvasgomba (Tuber Aestivum/uncinatum)

50 g
Nagyszerű ajánlat
14 999 Ft 299 980 Ft/kg

Házhoz szállítás akár 90 percen belül

100+ vásárló kedvence

Xtra ár:

13 399 Ft

Kategóriák:
Származási ország: Magyarország,
Tudtad?
Helyi termelők és vitathatatlan frissesség

Minden nap helyi kistermelőktől szerezzük be a legfrissebb zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekben megbízhatsz.

A hazai erdőben gyűjtött szarvasgomba, mely különleges ilattal és ízaromával rendelkező fűszer. Minden egyes szarvasgomba kézzel gondosan válogatva kerül a fogyasztó asztalára. Élvezeti értékét a kész ételre tálaláskor szeletelve adja ki.

Ízvilág: enyhébb és kevésbé erőteljes, mint a téli szarvasgombáé, ezért kezdőknek is könnyebben élvezhető.

Konyhai felhasználás:

  • frissen reszelve tésztákra, tojásos ételekbe, salátákra

  • olajok, vajak, pástétomok ízesítésére

  • nem ajánlott hosszú főzés, mert az aroma jelentősen csökken
     

    Fő különbségek a nyári és burgundi szarvasgomba között:

    1. Tudományos besorolás

  • Mindkettő: Tuber aestivum

  • Nyári szarvasgomba: Tuber aestivum var. aestivum

  • Burgundi szarvasgomba: Tuber aestivum var. uncinatum

  • 2. Szezon

  • Nyári szarvasgomba: májustól augusztus végéig érik.

  • Burgundi szarvasgomba: szeptembertől decemberig, néha januárig.

  • 3. Külső megjelenés

  • Héjuk mindkettőnél fekete, szemölcsös.

  • A belsejük (gleba) különbözik:

    • Nyári szarvasgomba: világosabb, szürkésbézs, kevésbé kontrasztos márványozottság.

    • Burgundi szarvasgomba: sötétebb barna, erőteljesebb fehér márványozottság.

  • Nyári szarvasgomba: enyhébb, diós, kissé gombás, kevésbé intenzív.

  • Burgundi szarvasgomba: erősebb, földesebb, aromásabb, néha „mogyorós-kakaós” jegyekkel.

  • 5. Gasztronómiai érték

  • A nyári szarvasgomba inkább könnyedebb ételekhez (saláta, hal, friss tészta).

  • A burgundi szarvasgomba mélyebb ízvilága miatt jobban áll húsokhoz, vajban, tejszínes mártásokban.

  • Piaci árban is különbség van: a burgundi szarvasgomba értékesebb, általában drágább.

  • 4. Illat és íz

Tárolás:

Csomagolásból eltávolítva mosást igényel, esetleges szürkés elszineződést mosókefével kell ledörzsölni. Majd szeletelni és a főzés utolsó szakaszában röviden hőkezelni.
Hűtőben, papírtörlőbe csomagolva, légmentesen zárva 1–2 hétig tartható; aromája gyorsan veszít az intenzitásából.

Tápérték: 100 g

Energia15 kJ/32 kCal
Zsír0.6 g
amelyből telített zsírsavak0.1 g
Szénhidrát5.3 g
amelyből cukor0.6 g
Fehérje3.2 g
0.02 g
Élelmi rost2.9 g