



Triffla
Triffla Friss burgundi Szarvasgomba (Tuber Aestivum/uncinatum)
50 gHázhoz szállítás akár 90 percen belül
AI összefoglaló
Xtra ár:
13 399 Ft
Minden nap helyi kistermelőktől szerezzük be a legfrissebb zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekben megbízhatsz.
- Leírás
- Összetevők
- Hasonló termékek
- Több termék ebből a márkából
- Receptek
A hazai erdőben gyűjtött szarvasgomba, mely különleges ilattal és ízaromával rendelkező fűszer. Minden egyes szarvasgomba kézzel gondosan válogatva kerül a fogyasztó asztalára. Élvezeti értékét a kész ételre tálaláskor szeletelve adja ki.
Ízvilág: enyhébb és kevésbé erőteljes, mint a téli szarvasgombáé, ezért kezdőknek is könnyebben élvezhető.
Konyhai felhasználás:
-
frissen reszelve tésztákra, tojásos ételekbe, salátákra
-
olajok, vajak, pástétomok ízesítésére
-
nem ajánlott hosszú főzés, mert az aroma jelentősen csökken
Fő különbségek a nyári és burgundi szarvasgomba között:
1. Tudományos besorolás
-
Mindkettő: Tuber aestivum
-
Nyári szarvasgomba: Tuber aestivum var. aestivum
-
Burgundi szarvasgomba: Tuber aestivum var. uncinatum
-
2. Szezon
-
Nyári szarvasgomba: májustól augusztus végéig érik.
-
Burgundi szarvasgomba: szeptembertől decemberig, néha januárig.
-
3. Külső megjelenés
-
Héjuk mindkettőnél fekete, szemölcsös.
-
A belsejük (gleba) különbözik:
-
Nyári szarvasgomba: világosabb, szürkésbézs, kevésbé kontrasztos márványozottság.
-
Burgundi szarvasgomba: sötétebb barna, erőteljesebb fehér márványozottság.
-
-
Nyári szarvasgomba: enyhébb, diós, kissé gombás, kevésbé intenzív.
-
Burgundi szarvasgomba: erősebb, földesebb, aromásabb, néha „mogyorós-kakaós” jegyekkel.
-
5. Gasztronómiai érték
-
A nyári szarvasgomba inkább könnyedebb ételekhez (saláta, hal, friss tészta).
-
A burgundi szarvasgomba mélyebb ízvilága miatt jobban áll húsokhoz, vajban, tejszínes mártásokban.
-
Piaci árban is különbség van: a burgundi szarvasgomba értékesebb, általában drágább.
-
4. Illat és íz
Tárolás:
Csomagolásból eltávolítva mosást igényel, esetleges szürkés elszineződést mosókefével kell ledörzsölni. Majd szeletelni és a főzés utolsó szakaszában röviden hőkezelni.
Hűtőben, papírtörlőbe csomagolva, légmentesen zárva 1–2 hétig tartható; aromája gyorsan veszít az intenzitásából.
Tápérték: 100 g
| Energia | 15 kJ/32 kCal |
| Zsír | 0.6 g |
| amelyből telített zsírsavak | 0.1 g |
| Szénhidrát | 5.3 g |
| amelyből cukor | 0.6 g |
| Fehérje | 3.2 g |
| Só | 0.02 g |
| Élelmi rost | 2.9 g |